Hemangiosarcoom (kwaadaardige bloedvatkanker)

Categorie
Tumoren
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Bloedarmoede, Ernstig ongemak, Overlijden, Overmatig bloedverlies, Pijn, Shock, Sloomheid, Zwakte
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Hemangiosarcoom is een kwaadaardige tumor van een bloedvatwand, meestal in de milt. Meestal zaait deze tumor zich snel uit in het lichaam. De tumor bevat veel bloed en kan kapot gaan, wat zorgt voor een levensbedreigende bloeding waaraan veel honden snel komen te overlijden. De tumor wordt vaker gezien bij oudere honden van grotere rassen. De verschijnselen zijn sloomheid, verminderde eetlust, gewichtsverlies, bloedarmoede en plotseling ineenvallen wanneer de tumor stuk gaat en (ver)bloeding optreedt. Het komt ook voor dat er geen verschijnselen zijn en de hond ineens ineenzakt en vrij snel daarna komt te overlijden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de bevindingen bij een echo of röntgenfoto van de buik, eventueel aangevuld met een weefselbiopt, waarbij het risico op (ver)bloeding in geval van een tumor in de milt moet worden meegenomen bij de beslissing voor deze diagnostiek. Meestal wordt vanwege het risico op (ver)bloeding gelijk gekozen om de tumor operatief te verwijderen en naderhand een biopt ervan te nemen voor microscopisch onderzoek.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de tumor of de gehele milt, maar in een groot aantal van de gevallen zijn er al uitzaaiingen en heeft een operatie geen zin meer.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina