Genetische myopathie (verzwakt spierweefsel)

Categorie
Bewegingsapparaat
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Ademhalingsproblemen, Afwijkende gang en stand (achterpoten), Ernstig ongemak, Groeiproblemen, Kwijlen, Slepen van tenen van de achterpoten, Slikproblemen, Sloomheid, Spierfunctieverlies, Spierzwakte, Struikelen, Verlamming, Vermoeidheid
DNA-test beschikbaar?

Beschrijving

Genetische ofwel erfelijke myopathie is een aandoening van dwarsgestreept spierweefsel, waardoor de functie van bepaalde spieren sterk verminderd is. De verschijnselen die hierdoor zullen optreden, zijn onder meer een verminderd uithoudingsvermogen, achterblijvende groei, spierzwakte van verschillende spiergroepen, afwijkende voortbeweging (zogenaamd bunny hopping), afwijkende stand van de achterpoten en slikproblemen. De ernst van de verschijnselen neemt langzaamaan toe, stabiliseert zich vervolgens en kan tijdelijk erger worden bij lichaamsbeweging en koude omstandigheden. Uiteindelijk kan het leiden tot verlamming van bepaalde spiergroepen. Meestal treden de verschijnselen binnen het eerste half jaar al op.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met onderzoek van het bewegingsapparaat, bloedonderzoek, spierbiopt en eventueel andere onderzoeken, ook om andere oorzaken uit te sluiten. Er bestaat een DNA-test voor myopathie bij de labrador retriever en Duitse dog.

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk. De medicijnen zijn erop gericht om de verschijnselen te verminderen en de hond te ondersteunen.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina