Genetische gebitsproblemen

Categorie
Overige aandoeningen
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig
Symptomen
Kwijlen, Pijn aan de kop, Pijn bij eten, Slechte adem
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

De genetische aandoening hypotrichose – die maakt dat honden naakt geboren worden of binnen enkele maanden na de geboorte hun haar verliezen – is gekoppeld aan een afwijking in de aanleg van het gebit. Het FOXI3-gen veroorzaakt de problemen. Alle naakthonden hebben dit afwijkende gen, en allemaal hebben ze in meer of mindere mate afwijkingen aan hun gebit. Een hond met deze genafwijking kan als pup nog al zijn tanden hebben, maar het is niet te voorspellen hoe snel zijn gebit achteruitgaat. Er zijn meldingen van naakthonden die alle 42 tanden en kiezen missen; er zijn ook gevallen bekend van het spontaan uitvallen van tanden en kiezen bij trekspelletjes. Het afwijkende gebit kan pijn veroorzaken en gepaard gaan met tandvleesontstekingen. Het geeft problemen met eten.

Diagnose

De diagnose is eenvoudig te stellen: elke naakthond heeft een afwijkend gebit. De mate waarin het gebit afwijkt, verschilt per dier. De ernst van de aandoening kan door een dierenarts worden vastgesteld door inspectie van het gebit en aanvullend onderzoek, waaronder röntgenfoto’s.

Behandeling

Afhankelijk van de mate van overlast (pijn, ontstekingen) zal er al dan niet behandeld worden. Pijnlijke en beschadigde tanden en kiezen moeten door een dierenarts onder verdoving worden verwijderd via een uitgebreide gebitsbehandeling.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)