Galblaasmucocele (obstructie galblaas door slijmprop)

Categorie
Maag, darm lever
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Braken, Buikpijn, Diarree, Geelzucht, Gewichtsverlies, Koorts, Leverziekte, Lusteloosheid, Ontsteking, Uitdroging, Veel drinken, Veel plassen, Verhoogde hartslag, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Galblaasmucocele is een aandoening van de galblaas waarin een slijmprop ontstaat en galzouten gaan neerslaan. De galblaas raakt daardoor ontstoken. Wanneer de wand van de galblaas scheurt door de ontstekingsreactie, komt het ontstekingsmateriaal in de buikholte terecht. Er ontstaan een acute buikvliesontsteking, wat een levensbedreigende aandoening is en er dient dan direct een spoedoperatie te worden uitgevoerd. Waardoor deze slijmvorming ontstaat, is nog onbekend. Vaak is het een toevalsbevinding tijdens het maken van een echografie van de buik. Dieren met een galblaasmucocele hebben verschillende symptomen, waaronder buikpijn, dehydratie, snelle pols, gewichtsverlies, braken, diarree, slecht eten, sloomheid, geelverkleuring van het oogwit en slijmvlies (geelzucht), koorst en veel drinken en plassen. De symptomen hoeven niet altijd aanwezig te zijn.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek, aangevuld met een onderzoek van de buikorganen, inclusief een echo van de buik. Bloedonderzoek is vaak niet (specifiek) afwijkend. Wanneer de galblaas verwijderd is of de hond is overleden, kan de galblaas zelf onderzocht worden om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

Vaak wordt de galblaas operatief verwijderd, zeker wanneer deze op het punt staat te scheuren of al gescheurd is. Door de kans op scheuren is zo’n operatie nogal risicovol. Er kan ook met medicatie worden behandeld, maar dit is lang niet altijd voldoende effectief.

Deel deze pagina