Fibrosarcoom (kwaadaardige bindweefselkanker)

Categorie
Tumoren
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Ademhalingsproblemen, Bewegingsbeperktheid, Hartproblemen, Kreupelheid, Moeilijkheden met lopen en overeind komen, Pijn, Pijnlijke zwelling
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een fibrosarcoom is een kwaadaardige tumor van bindweefselcellen van het bot. Het bot lost hierdoor als het ware op en wordt heel zwak, waardoor het zelfs kan breken. Een kwaadaardige tumor betekent dat deze vaak zal uitzaaien. Een fibrosarcoom zaait uit naar de longen, andere botten, het hart en de lymfeklieren, maar meestal zaait deze tumor niet heel snel uit. De verschijnselen zijn voornamelijk pijn en kreupelheid en uitzaaiingen kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en hartproblemen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een röntgenfoto van de borstkas voor uitzaaiingen, en wordt bevestigd door nader onderzoek van de tumor (biopt).

Behandeling

De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de tumor, eventueel in combinatie met chemotherapie of bestraling, maar er zal geen volledig herstel optreden.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina