Exposure keratopathie syndroom (hoornvliesbeschadiging door onvoldoende ooglidsluiting)

Categorie
Ogen
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Beschadiging oogbol, Chronische irritatie van het hoornvlies, Gedeeltelijke of volledige blindheid, Rode ogen, Tranende ogen, Uitpuilende ogen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Exposure keratopathie syndroom is een oogaandoening waarbij het hoornvlies is beschadigd. De beschadiging ontstaat doordat een gedeelte van het hoornvlies continu ontbloot is. Hierdoor wordt het oog niet goed beschermd door de oogleden. Dit is een gevolg van een combinatie van de volgende anatomische kenmerken; het onvermogen om de oogleden volledig af te sluiten (lagophthalmos), uitstulping van de oogbol (exophthalmus) en een uitzonderlijke grote ooglidopening (macroblepharon). Deze anatomische kenmerken worden voor bepaalde rassen als normaal gezien (rasstandaard). Het syndroom leidt tot schade van het hoornvlies, wat wordt gezien als roodheid of verkleuring van het hoornvlies, tranenvloed en veel knijpen met de ogen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en het oogonderzoek.

Behandeling

De behandeling bestaat in eerste instantie uit het vochtig houden van het oog door middel van kunsttranen, oogdruppels en/of oogzalven, maar vaak is een specialistische operatieve ingreep aan het oog noodzakelijk.

Deel deze pagina