Enostosis (extra botvorming, groeipijn)

Categorie
Skelet
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig
Symptomen
Groeiproblemen, Koorts, Kreupelheid, Pijn
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Enostosis is een relatief veel voorkomende botaandoening, waarbij abnormale botgroei in de mergholte van het bot plaatsvindt, tijdens de groei van de hond. De aandoening wordt ook wel groeipijn genoemd. Misvorming in de botten van de voor- en achterpoten kunnen optreden, maar soms ook weer verdwijnen tijdens het groeiproces. De klinische verschijnselen van kreupelheid, pijn en koorts zullen op termijn verdwijnen, maar sommige veranderingen in de structuur van de botten kunnen blijvend zijn. Enostosis komt voornamelijk voor bij jonge (6 tot 18 maanden), middelgrote tot grotere hondenrassen. Ongeveer 75% van de honden met deze aandoening zijn reuen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en het bewegingsonderzoek. De diagnose wordt bevestigd met een röntgenfoto en het uitsluiten van andere oorzaken van kreupelheid en pijn bij het bewegen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit pijnstillende medicatie en aangepaste beweging. Een uitgebalanceerd dieet voor de hond is belangrijk om de aandoening te voorkomen.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)