Ectopische ureters (verkeerd aangelegde urineleiders)

Categorie
Nieren urinewegen
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Incontinentie, Terugkerende blaasontsteking, Urineverlies
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Ectopische ureters zijn urineleiders die op de verkeerde manier zijn aangelegd. Normaal gesproken komen deze verbindingsbuisjes tussen de nieren en de blaas uit in de blaas. Bij ectopische ureters loopt de urine niet of slechts gedeeltelijk naar de blaas. De urine loopt dan bij reuen direct naar de zaadleider en prostaat of naar de plasbuis, bij teefjes naar de baarmoeder en vagina. Deze aandoening leidt in de meeste gevallen tot incontinentie, met een verhoogde gevoeligheid voor een blaasontsteking of ontsteking van de voortplantingsorganen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een onderzoek van de nieren en urinewegen en eventueel de voortplantingsorganen. Met behulp van een echo van de urinewegen en medicatie om de hond tijdelijk meer urine te laten produceren, kan bekeken worden of sprake is van ectopische ureters. Door middel van het intraveneus toedienen van een speciaal contrastmiddel kunnen de ectopische ureters op een röntgenfoto van de blaas en urinewegen zichtbaar worden gemaakt. Ook kan een scopie van de blaas en urinewegen in sommige gevallen duidelijkheid verschaffen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het operatief veranderen van de ureters, ofwel door ze op een plaats in de blaas te laten uitmonden, ofwel door een nieuwe opening te creëren, zodat de hond niet meer incontinent is. Dit is een zeer specialistische ingreep. Vaak is de functie van de sluiting (sfincter) van de blaas al dusdanig verstoord, dat er altijd sprake zal zijn van (geringe) incontinentieproblemen.

Deel deze pagina