Dikke darmontsteking (Histiocitaire ulceratieve colitis)

Categorie
Maag, darm lever
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Braken, Diarree, Incontinentie, Pijn, Verhoogde persdrang
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Histiocytaire ulceratieve colitis (HUC) is een ontstekingsziekte van de dikke darm. De ziekte wordt meestal gezien op een jonge leeftijd. Het is een chronische darmontsteking. Klachten zij voornamelijk diarree vaak met slijm en bloed, persen op de ontlasting en soms ook vermageren. Het kan leiden tot incontinentie en buikpijn. Een enkele keer wordt braken gezien.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en het onderzoek van het spijsverteringskanaal, inclusief een rectaal onderzoek. Ook wordt de ontlasting onderzocht op de aanwezigheid van ziekteverwekkers om deze oorzaak uit te sluiten. Wanneer de behandeling met ontstekingsremmers en/of dieetaanpassingen niet aanslaan, wordt verder gekeken door middel van een scopie van de darmen en/of een biopt van de darmwand.

Behandeling

De aandoening reageert soms goed op ontstekingsremmende behandeling en dieetaanpassingen. In sommige gevallen is E.coli de oorzaak en dan kan een lange antibioticakuur genezing geven.

Deel deze pagina