Dermoïd sinus (holte in de huid)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Goed
Symptomen
Aantasting van het uiterlijk, Holte in de huid, Neurologische afwijkingen, Open rug
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Dermoïd sinus is een huidaandoening gekenmerkt door een holte (sinus) in de huid (dermoïd). De scheiding tussen het ruggenmerg en de huid verloopt tijdens de ontwikkeling abnormaal, waardoor een opening blijft bestaan. Deze opening kan in ernstige gevallen tot het wervelkanaal reiken, waarbij dan meestal neurologische verschijnselen worden gezien. De huid op de plaats van de opening is gevoeliger voor infecties. De aandoening komt voornamelijk voor bij de Rhodesian Ridgeback, waarbij het een gevolg kan zijn van een voorgeschreven (schadelijk) kenmerk in de rasstandaard.

 

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het uiterlijk, de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en het huidonderzoek. Röntgenfoto’s van de wervelkolom kunnen het defect aantonen. Met speciale contrastvloeistof in de opening kan de diagnose op de röntgenfoto bevestigd worden en kan worden bepaald hoe uitgebreid de sinus is.

Behandeling

Behandeling is niet nodig als de opening geen symptomen veroorzaakt en niet in verbinding staat met het ruggenmerg. Wanneer de opening geïnfecteerd raakt, moet deze behandeld worden met medicatie. De sinus dient dan operatief te worden verwijderd. Sommige fokkers kiezen ervoor de pups met een dermoïd sinus al zeer jong te laten inslapen.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina