Degeneratieve encephalopathie (DE)(aantasting van de hersenen)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Abnormaal gedrag, Afwijkende gang (cirkelen), Neurologische afwijkingen, Verhoogde eetlust, Aanvalsgewijze klachten, Abnormaal gedrag, Coördinatieproblemen, Door achterpoten zakken, Moeite met springen
DNA-test beschikbaar?

Beschrijving

Degeneratieve encephalopathie (DE of DEN genoemd) is een aandoening waarbij een specifiek deel van de hersenen afsterven, namelijk het gebied van de nucleus caudatus. De ziekte uit zich in gedrags- en bewegingsstoornissen. Bij de nova scotia duck tolling retriever komt een vorm voor waarbij een slaapstoornis gezien wordt, naast angstig en agressief gedrag.

De aandoening begint al op jonge leeftijd met klachten van het zenuwstelsel en verergerd vrij snel. Honden met deze aandoening vertonen angstig en agressief gedrag, en het gedrag is slecht te corrigeren. Het begint vaak al in het nest voor de leeftijd van acht weken. Ook worden slaapstoornissen gezien. Honden zijn tijdens slaap extra beweeglijk en bovendien soms moeilijk wekbaar. 

De DNA-test die beschikbaar is bij de nova scotia duck tolling retriever is nog niet honderd procent betrouwbaar in te zetten. Er is meer onderzoek nodig. Via testen en een fokbeleid probeert men te voorkomen dat er lijders worden geboren.

Diagnose

De diagnose wordt vermoed door de klinische symptomen. De diagnose kan alleen definitief worden gesteld met behulp van een MRI-scan van de hersenen waarbij het afsterven van de nucleus caudatus zichtbaar is.

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk. De meeste honden met deze aandoening worden geëuthanaseerd op een leeftijd van drie tot vijf jaar vanwege toenemende agressie en slechte kwaliteit van leven.

 

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina