Curly Coat/Dry Eye-syndroom (droge ogen, krullende vacht)

Categorie
Overige aandoeningen
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Beschadiging oogbol, Blindheid, Conjunctivitis, Infectiegevoelige huid, Korstjes op de huid, Mank lopen, Pijnlijke voeten, Verminderd zicht, Vettige huid
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Curly Coat/Dry Eye-syndroom (CCDE) is een aandoening die alleen voorkomt bij de cavalier king charles spaniël. Het wordt ook wel het droge ogen/krullende vacht-syndroom genoemd. De wetenschappelijke naam is congenitale keratoconjunctivitis sicca en ichthyosiforme dermatose.

Puppy’s met dit syndroom worden geboren met atypische krullende vacht. Als de hond ouder wordt, raakt de vacht steeds vettiger en valt uit. De huid gaat schilferen, waardoor de hond last krijgt van jeuk en irritatie. Niet alleen de huid is aangedaan ook de voetzolen raken verdikt en verhard. Uiteindelijk barsten de voetzolen open. Ook de nagels raken beschadigd door de ziekte. Afbrokkelende nagels en gebarsten voetzolen zijn erg pijnlijk, waardoor de hond altijd mank zal lopen.

Zodra de ogen opengaan heeft de puppy last van extreem droge ogen. Een tekort aan tranen beschadigt het hoornvlies, wat zeer pijnlijk is. Uiteindelijk wordt het hoornvlies ondoorzichtig en dan is de hond blind.

Diagnose

De dierenarts stelt de diagnose op basis van de symptomen die de hond heeft. Een DNA-test kan de diagnose bevestigen. De aandoening vererft autosomaal recessief en kan met een goed fokbeleid - via het testen van de ouderdieren - voorkomen worden.

 

Behandeling

Er is geen behandeling voor deze ziekte, alleen symptoombestrijding. De ogen moeten meerdere keren per dag met kunsttranen worden gedruppeld om uitdroging tegen te gaan. Dit is niet altijd genoeg om beschadigingen in het oog te voorkomen. Medicijnen tegen de jeuk zijn nodig, maar kunnen huidproblemen alleen verlichten, niet voorkomen. Helaas lijden zieke dieren vaak zo erg dat er voor euthanasie moet worden gekozen.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina