Blue Merle syndroom (plaatselijke verbleking pigment)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Gehoorverlies, Oogafwijkingen, Sterk verminderd levensvatbaar
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Het Blue Merle syndroom is een afwijking, waardoor honden verminderd levensvatbaar zijn en vaak voor, tijdens of na de geboorte komen te overlijden. De eventueel levende honden zijn geheel wit en hebben oogafwijkingen en kunnen doof zijn. Het ‘Merle-gen’ zorgt ervoor dat pigment wordt verdund, wat zorgt voor de witte vacht en huid. Het vererft onvolkomen, enkelvoudig dominant, wat betekent dat de eigenschap zich uit in combinatie met het andere gen. Wanneer één van beide genen de (dominante) mutatie heeft, komt deze wel tot uiting, maar slechts in de helft van de cellen van o.a. de vacht en huid. Dit leidt tot een gevlekte vacht: een deel is wit (waar het gemuteerde Merle-gen tot uiting komt), het andere deel bevat wel pigment (waar het normale gen tot uiting komt). Indien beide genen gemuteerd zijn, zijn de vacht en huid geheel wit.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het uiterlijk van de hond en de verschijnselen, in combinatie met het uitvoeren van de DNA-test, waarmee het gemuteerde Merle-gen opgespoord kan worden.

Behandeling

Er bestaat geen behandeling voor de oorzaak van deze aandoeningen. De honden die in leven blijven, hebben te kampen met ernstige zicht- en gehoorproblemen.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina