Blaastumoren (kanker van de blaas)

Categorie
Tumoren
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig
Symptomen
Bloed in de urine, Buikpijn, Pijn tijdens plassen, Terugkerende blaasontsteking, Urineverlies, Veel plassen, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Blaastumoren (blaaskanker) komen bij de hond meestal voor op oudere leeftijd, vooral boven de 10 jaar. De aandoening komt vaker voor bij teven dan bij reuen, mogelijk doordat teven minder vaak urineren, waardoor de urine (met potentieel schadelijke afvalstoffen uit het lichaam) langer in de blaas blijft dan bij reuen. Ook hebben ze vaak  een hoger vetpercentage en in vet worden schadelijke (carcinogene/kankerverwekkende) stoffen opgeslagen. 

Blaastumoren zijn vaak goedaardige vormen, maar ook kwaadaardige vormen van blaastumoren komen voor. Een blaastumor leidt meestal tot een blaasontsteking (cystitis), waarbij het plassen pijnlijk is en soms bloed in de urine wordt waargenomen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en een uitgebreid onderzoek van de buik en blaas, waarbij een echo of röntgenfoto wordt gemaakt. Het onderzoeken van het afwijkende weefsel van de blaas (biopt) geeft aan wat voor type tumor aanwezig is.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een operatie waarbij de blaastumor wordt verwijderd. Afhankelijk van de plaats, grootte en goed- of kwaadaardigheid van de tumor heeft deze aandoening een vrij goede tot zeer slechte prognose.

Deel deze pagina