Basset hound thrombopathie (bloedstollingsstoornis)

Categorie
Bloed
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Heftige bloedingen (na verwonding of letsel), Overlijden, Overmatig bloedverlies, Vatbaar voor kneuzingen en bloedingen
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Bij Basset hound thrombopathie werken de bloedplaatjes niet goed, waardoor de bloedstolling verstoord is. Een belangrijk aspect van de bloedplaatjes is dat deze tijdens het stollen aan elkaar plakken en daarmee bij een beschadiging van een bloedvat het gat opvullen. De bloedplaatjes van honden met Basset hound thrombopathie kunnen niet goed aan elkaar plakken, waardoor ze niet of nauwelijks functioneel zijn. De honden met deze aandoening hebben een verhoogde kans op spontane bloedingen en ook tijdens een operatie kunnen deze dieren heftig bloeden. Deze dieren mogen niet spelen en moeten zeer rustig leven, om wondjes en stoten te voorkomen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek, aangevuld met een bloedonderzoek naar de stollingswaarden. Ook is er een DNA-test beschikbaar voor deze aandoening bij de Basset hound.

Behandeling

Er is geen behandeling voor de oorzaak mogelijk. Een bloedtransfusie om het tekort aan bloedplaatjes op te vangen, is mogelijk, maar biedt geen langdurige oplossing.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina