Aseptische meningitis (hersenvliesontsteking, AM, SRMA)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig
Symptomen
Coördinatieproblemen, Dronkenmansloop, Koorts, Lusteloosheid, Neurologische afwijkingen, Pijn, Toevallen, Uitval van zenuwen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een aseptische meningitis vaak afgekort als AM is een ontsteking van de hersenvliezen en de vliezen van het ruggenmerg. De ziekte wordt ook wel SMRA genoemd: Steroid-Responsieve Meningitis-Arteritis. De oorzaak hiervan is meestal immuungemedieerd: het is een reactie van het eigen afweersysteem, waardoor de ontsteking wordt veroorzaakt. Deze aandoening komt voornamelijk voor op jonge leeftijd van 3 tot 12 maanden, maar kan ook pas op oudere leeftijd tot uiting komen. De aandoening wordt gekenmerkt door (plotselinge hevige) pijn, koorts en lusteloosheid. Het kan verergeren waarbij ataxie, coördinatiestoornissen en uitvalsverschijnselen kunnen optreden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, aangevuld met onderzoek van het cerebrospinaal vocht (vocht in het centraal zenuwstelsel).

Behandeling

De behandeling dient zo snel mogelijk gestart te worden en bestaat uit medicatie die de reactie van het afweersysteem onderdrukken.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina