Anaalkliercarcinoom (kwaadaardige kanker van de anaalklier)

Categorie
Tumoren
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Darmverstopping, Diarree, Pijn, Stank, Verhoogde persdrang
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een anaalkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die uitgaat van het weefsel van de anaalklieren. Vanwege de lokalisatie zal dit type tumor zorgen voor pijnlijkheid tijdens het persen op de ontlasting, waardoor in eerste instantie opvalt dat de hond niet goed kan poepen. De omgeving van de anus kan door de massa gaan uitpuilen.

 

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld op basis van de bevindingen van het lichamelijk onderzoek met rectaal onderzoek, aangevuld met microscopisch onderzoek van een biopt van het afwijkende weefsel. In de directe omgeving van de anus kunnen verdikkingen te zien en/of te voelen zijn die duiden op de aanwezigheid van een anaalkliercarcinoom.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de tumor. Het is zeer belangrijk om dit type tumor zo snel mogelijk te verwijderen, omdat er een associatie is gevonden tussen de aanwezigheid van een anaakliercarcinoom en een verstoring van de calciumhuishouding, wat kan leiden tot een ernstig zieke hond. Een operatie kan lastig zijn, wanneer de tumor dusdanig groot is dat deze vergroeid is met de omliggende weefsels en zenuwen. Ook kan de tumor zich ten tijde van de diagnose al hebben uitgezaaid.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina