Albinisme (gebrek aan pigment) / Oculocutaan albinisme

Categorie
Huid en haar
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Blaren, Pigmentverlies in de neus, Pigmentverlies op huid, Rode ogen
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Albinisme is, net als bij mensen, een erfelijke aandoening. Er wordt in de huid geen pigment aangemaakt. Albino honden zijn te herkennen aan een witte vacht, een huid een roze neus (zonder pigment) en rode ogen. Pigment beschermt de huid tegen schadelijke zonnestralen. De kans op verbranding en tumoren (melanomen) is bij deze honden veel hoger dan bij honden met pigment. Het wordt ook wel oculocutaan albinisme genoemd, dit om het te onderscheiden van albinisme dat alleen in de ogen voorkomt (oculair albinisme).

 

Diagnose

De diagnose is eenvoudig te stellen door uiterlijk van het dier. De hond heeft een witte vacht en heeft geen pigment in zijn huid, neus en ogen.

Behandeling

Een behandeling is bij deze aandoening niet mogelijk. Wel kan de hond preventief worden behandeld om verbranding van de huid te voorkomen. Er kan op zonnige dagen zonnebrandcreme op de huid gesmeerd worden. De eigenaar moet extra oplettend zijn op huidveranderingen, die een beginstadium van tumoren kunnen aanduiden. Bij huidveranderingen moet de dierenarts geraadpleegd worden.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina