Adult onset neuropathy (zenuwziekte op volwassen leeftijd)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Afwijkend staan met achterpoten, Bewegingsproblemen, Dronkenmansloop, Gedeeltelijke of volledige verlamming, Moeite met inspanning, Slepen van tenen van de achterpoten, Spierzwakte, Struikelen, Uitval van zenuwen, Verminderde coördinatie, Wiebelende gang, Zwakte, Zwakte van de achterpoten
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Adult onset neuropathy (AN), ook wel late onset neuropathy genoemd, is een progressief verlopende aandoening van het zenuwstelsel die zich pas op latere / volwassen leeftijd uit, meestal pas vanaf een leeftijd van 7,5 tot 9 jaar. De honden gaan ongecoördineerd lopen, wiebelen met hun achterpoten en lopen wijdbeens. Later kunnen ze gaan slepen met de achterpoten en raken ook de voorpoten aangedaan. Steeds meer zenuwen vallen uit, waardoor de honden uiteindelijk niet meer kunnen lopen en ook moeite krijgen met slikken.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een uitgebreid onderzoek van het zenuwstelsel, eventueel aangevuld met een MRI-scan om andere oorzaken uit te sluiten. Er is een DNA-test beschikbaar voor deze aandoening bij de Engelse Cocker Spaniel.

Behandeling

Er is geen behandeling voor deze aandoening.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina