Laat kalfjes niet langer creperen

41.074 mensen hebben getekend!

0
40.000

Ja, ik teken nu tegen de torenhoge kalversterfte!

Kalfjes op een melkbedrijf worden gezien als een bijproduct en krijgen veel te weinig aandacht. Hierdoor sterven jaarlijks 325.000 dieren; een aantal dat ieder jaar hoger wordt.

Er moet nú iets gebeuren. Daarom wil ik dat FrieslandCampina, die veruit de grootste zuivelproducent van Nederland is, eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt en maatregelen treft om een einde te maken aan het creperen van onze kalfjes!

Lees hier de gehele petitietekst

Deze actie is afgelopen op vrijdag 24 maart om 16:00 uur. Het is helaas niet meer mogelijk om te tekenen.

De petitie is op woensdag 26 april aangeboden aan de FrieslandCampina en LTO.

Meer doen voor de kalveren?

Word donateur

Eén op de zeven kalfjes sterft voor onze melk

Ongelooflijk maar waar: op Nederlandse boerderijen komt meer dan 13% van de kalfjes om het leven voor ze een jaar oud zijn. En de sterfte neemt ieder jaar verder toe. De oorzaak: op de steeds groter wordende bedrijven ontbreekt het de kleintjes aan de zorg en aandacht die ze zo hard nodig hebben. 

Want ga maar na: kalfjes zijn nog maar een paar minuten op de wereld of ze worden al weggehaald bij hun moeder. Dat is heel triest voor beiden, maar het zorgt ook voor fysieke problemen. In de eerste moedermelk zitten namelijk belangrijke antistoffen. De boeren proberen de biest te melken en aan het jong te geven, maar ze zijn vaak te laat of te weinig zorgvuldig met de hygiëne.

Kalfjes zijn daardoor vatbaar voor diarree en luchtweginfecties. En omdat ze nauwelijks economische waarde hebben, creperen ze. Of worden ze geëuthanaseerd.

Dat kán anders. Bij een goede biestvoorziening, zo stellen de experts, is een ‘uitval’ van 5% haalbaar. En op bedrijven waar kalfjes bij de koe blijven, sterft ‘slechts’ 7% van de kalfjes in het eerste levensjaar. De 13% die men op gangbare boerderijen normaal vindt, is daarmee onacceptabel!

de Volkskrant - Kalfje is het kind van de rekening
De Gooi en Eemlander - Ministerie: zorg voor kalfjes moet beter
Haarlems Dagblad - Ministerie: zorg voor kalfjes moet beter
Leidsch Dagblad - Ministerie: zorg voor kalfjes moet beter
IJmuider Courant - Ministerie: zorg voor kalfjes moet beter
Friesch Dagblad - Ministerie: zorg voor kalfjes kan en moet beter
Noordhollands Dagblad - Ministerie: zorg voor kalfjes moet beter
Nederlands Dagblad - Ministerie: zorg voor kalfjes moet verbeteren
De Gooi en Eemlander - Te hoog sterftecijfer

Campagnenieuws

‘Nederland draait op zuivel’, zo heet het nieuwe charmeoffensief van de Nederlandse zuivelsector. In het campagnebeeld grazen koeien in een frisgroene wei en vliegt een luchtballon in de vorm van een opgeblazen uier door de blauwe lucht. Met een koe in het mandje eronder. Wij worden een beetje misselijk van deze greenwashing.

Lees verder...

In 2017 luidde Stichting Dier&Recht de noodklok wegens de torenhoge kalversterfte in de Nederlandse melkveehouderij. Nadat onze petitie ruim 40.000 keer werd ondertekend beloofde FrieslandCampina beterschap. Nu onthult RTL Nieuws: de kalversterfte is niet gedaald. Een op de vijf kalveren sterft binnen twee weken.

Lees verder...

De stijgende trend van sterfte bij kalveren is ook zorgwekkend, net als het relatief hoge antibioticumgebruik in de Nederlandse vleeskalverhouderij. Inmiddels hebben – onder andere - de zuivel- en de kalversector maatregelen getroffen.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht