Schokkende beelden van overtredingen bij kalverbedrijf. Dierenorganisaties roepen op tot actie

denkavit
Een medewerker van Denkavit slaat een kalfje (fragment uit undercoverbeelden van L214)

Undercoveropnames onthullen dierenleed bij een Frans proefbedrijf van Denkavit, het op één na grootste kalverbedrijf van Nederland. Medewerkers stompen, duwen en prikken kalveren en slaan ze op het hoofd. Ze trekken een kalf voort aan de oren en gooien een ander op de grond. Veel dieren zijn ziek. De beelden tonen zeer zwakke kalveren met ernstige longontsteking en diarree.

Proefbedrijf voor kalfjes

Dierenwelzijnsorganisatie L214 maakte de beelden in februari 2022. Denkavit is het op één na grootste kalverbedrijf in Nederland. Het bedrijf uit Voorthuizen koopt twee weken oude kalveren op bij melkveehouders. Die kalfjes zijn een restproduct van de melkproductie. Ze worden vetgemest in kalverstallen en op een leeftijd van 6 tot 12 maanden geslacht en verwerkt tot kalfsvlees.

Denkavit heeft in Nederland en Frankrijk proefbedrijven en laboratoria waar geëxperimenteerd wordt met voer en huisvesting voor kalveren. De schokkende undercoverbeelden zijn opgenomen bij een proefbedrijf in Montreuil-Bellay.

Uitbuiting vleeskalfjes

Dierenarts en directeur van Dier&Recht, Frederieke Schouten: “Deze brute omgang met piepjonge dieren is misselijkmakend en moet ernstig worden bestraft. Daarnaast tonen de beelden hoe zwaar het leven is van kalfjes uit de zuivelindustrie. Ze komen nooit buiten en hebben niets te doen in hun kleine hokken. Veel kalfjes worden ziek door de slechte leefomstandigheden. Ernstige longontsteking en diarree komen veel voor. De beelden van die verzwakte, zieke kalfjes zijn zeer pijnlijk om te zien, maar dit is de realiteit in de kalverstal.”

Lesley Moffat, directeur van Eyes on Animals: “Denkavit-eigenaar Buys is over de rug van kalfjes én boeren in de Quote 500 terechtgekomen. Als je zoveel geld verdient met het vetmesten van jonge kalveren, moet je tenminste je eigen kalveren een veilig en welzijnsvriendelijk leven geven en zorgen dat je personeel de kalveren met respect verzorgt. Buys is weer een voorbeeld van een Agro CEO die boeren en dieren misbruikt als verdienmodel.”

Denkavit: beelden tonen gewelddadig en ongepast gedrag

Denkavit bevestigt in een verklaring dat de beelden gemaakt zijn in een van hun onderzoeksfaciliteiten: “Wij zijn geschrokken van de beelden die gewelddadig en ongepast gedrag laten zien jegens de kalveren.” Het bedrijf belooft maatregelen.

Dier&Recht en Eyes on Animals roepen Denkavit via een open brief op om bekend te maken welke maatregelen zijn getroffen om verder kalverleed te voorkomen in haar bedrijven. “De ernst van deze misstanden vraagt om directe en ondubbelzinnige maatregelen van Denkavit”, aldus Frederieke Schouten (directeur van Dier&Recht). “We horen graag wat het bedrijf heeft ondernomen om dergelijke grove misstanden te voorkomen bij alle vestigingen van Denkavit”

 

Noot voor de redactie:

2022 Denkavit beelden L214 (korte en lange versie)

Verklaring Denkavit

Open brief Dier&Recht aan Erik Buys, directeur Denkavit

 

Deel deze pagina