Rechter: Dier&Recht mag zeggen dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt

zuivelposter artikel
Afbeelding vrij te gebruiken met vermelding van Maarten Nauw.

Vandaag sprak de rechter het vonnis uit in de rechtszaak van Dier&Recht tegen boerenactiegroep Agractie. De rechter bevestigt dat de dierenrechtenorganisatie publiekelijk mag zeggen dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt. Deze zaak is de derde in een reeks rechtszaken tussen Dier&Recht en Agractie over de vrijheid van meningsuiting.

Agractie staakt verzet

In augustus 2021 plaatste Dier&Recht reclameposters op straat met de tekst: “Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij de moeder”. De poster was onderdeel van een grotere bewustwordingscampagne over het dierenleed in de zuivelindustrie. Agractie spande een kort geding aan, waarna de rechter de betreffende poster verbood. Dier&Recht ging in hoger beroep maar daarin werd het voorlopige oordeel van de kortgedingrechter in stand gehouden.

Dier&Recht maakte zich zorgen over de mogelijke consequenties van deze uitspraak op de vrijheid van meningsuiting voor dierenrechtenorganisaties. De stichting startte een bodemprocedure om de zaak opnieuw voor de rechter te brengen. Agractie heeft nu echter besloten om de handdoek in de ring te gooien. Door zich uit de rechtszaak terug te trekken, voorkomt de actiegroep dat de zaak uitvoerig wordt behandeld.

Rectificatie en schadevergoeding

In het vonnis bevestigt de rechtbank Midden-Nederland dat Dier&Recht mag zeggen dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt. Agractie mag deze uitlating ook niet bestempelen als lasterlijk en onrechtmatig. Daarnaast moet de boerenactiegroep een rectificatie plaatsen en een schadevergoeding betalen aan Dier&Recht.

Tot de bodem

Berber Brouwer en Benjamin van Werven, van advocatenkantoor Walden Grene: “Dier&Recht levert een belangrijke bijdrage aan het publieke debat. Het is belangrijk dat zij door dit vonnis weer vrij kan spreken over het dierenleed achter zuivel. Dierenrechtenorganisaties móeten publiekelijk kritiek kunnen leveren op de bio-industrie, ook als niet iedereen het eens is met die kritiek. We zijn blij dat het eerdere – onterechte – verbod hiermee van tafel is. Maar wij keken ook uit naar het inhoudelijke debat met Agractie, omdat wij in deze zaak overtuigd zijn van het gelijk van Dier&Recht. Het is jammer dat Agractie de discussie nu op deze manier uit de weg gaat.”

Frederieke Schouten, dierenarts en directeur van Dier&Recht: “Het is mooi, en belangrijk, dat we nu winnen. Consumenten weten nog veel te weinig van het dierenleed achter zuivel. Dankzij dit vonnis kunnen wij ze weer informeren over het lot van de kalfjes: Zij worden geboren voor onze zuivelconsumptie en ze leiden een kort rotleven. Honderden pagina’s aan wetenschappelijk bewijs onderbouwen dat. Al dit dierenleed is volstrekt onnodig en zou zonder zuivel niet bestaan.”

Dier&Recht start een crowdfunding voor een nieuwe campagne met de veelbesproken poster.

 

--- Einde persbericht ---

 

Noot voor de redactie:

Voor nadere informatie over de campagne en de juridische procedures kunt u contact opnemen met Frederieke Schouten: 020 280 78 06.

Voor een juridische toelichting op de bodemprocedure kunt u contact opnemen met advocaten van Walden Grene: Berber Brouwer of Benjamin van Werven.

Foto's treft u aan in de dropbox.

Deel deze pagina