Dier&Recht pleit voor verbod op drafwedstrijden

Paardensport
Pijnlijke dwangmiddelen die in andere takken van paardensport verboden zijn, worden in de drafsport nog volop gebruikt.

Bij recente bezoeken aan meerdere harddraverijen constateerde Dier&Recht veel pijn en stress bij paarden. Pijnlijke dwangmiddelen die in andere takken van paardensport verboden zijn, worden hier nog volop gebruikt. De dierenrechtenorganisatie vraagt om een verbod op deze vorm van paardensport.

Ongeoorloofde dwangmiddelen

Harddraverijen zijn racewedstrijden waarbij paarden in draf een karretje met een rijder voorttrekken. Galopperen is verboden. De rijders gebruiken diverse omstreden dwangmiddelen om de paarden te laten gehoorzamen. Zweepslagen jagen de dieren op. Oordoppen en oogkleppen belemmeren de zintuigen. Riemen om de benen, de neus en het hoofd beperken de bewegingsvrijheid. Twee metalen bitten in de mond trekken aan de mondhoeken en zetten druk op gehemelte en tandvlees. De tong wordt met een pantykousje strak vastgebonden aan de onderkaak.

De drafsport is niet aangesloten bij de landelijke paardensportbond KNHS. Veel van de dwangmiddelen - zoals de opzetteugel, oordoppen, het vastbinden van staart en tong - zijn verboden in paardensportdisciplines die zijn aangesloten bij de KNHS.

Onderzoek toont pijn en stress aan

Dier&Recht onderzocht het welzijn van paarden op draverijen. Opnames gemaakt op vier recente wedstrijden tonen veel paarden met stress- en pijnsignalen: rimpels boven de ogen, zichtbaar oogwit, verkrampte gezichtsspieren, opensperren van de mond en geagiteerd schudden met het hoofd. Bij veel paarden is de tong grijsblauw gekleurd doordat de bloedtoevoer naar de vastgebonden tong is afgekneld.

Recent Fins onderzoek toont aan dat deze dwangmiddelen de paarden ook fysiek beschadigen: 84 procent van de dravers heeft na een wedstrijd verwondingen in de mond.

Bestaansrecht

Sarah Pesie, dierwetenschapper bij Dier&Recht: “Op draverijen is de omgang met paarden zeer dieronvriendelijk. De drafsport wordt in stand gehouden door een klein elitair clubje dat het leuk vind om te gokken op deze wedstrijden. Er is bijna elk weekend wel ergens een drafwedstrijd. Het is hoog tijd dat er een einde wordt gemaakt aan deze achterhaalde vorm van vermaak.”

Deze week werd bekend dat de traditionele kortebaandraverij op de Maliebaan van de Diergeneeskundige Studenten Kring aankomende zaterdag voor het laatst zal plaatsvinden. De organisatie staakt de jarenlange traditie in reactie op de toenemende kritiek en zorgen over het dierenwelzijn.

Dier&Recht vraagt met een petitie om wetgeving voor paardenwelzijn en een verbod op pijnlijke dwangmiddelen.

Deel deze pagina