Rijksoverheid waarschuwt: koop geen kortsnuit!

still uit video Rijksoverheid

Kortsnuitige honden mogen niet worden gefokt volgens de Nederlandse wet. Doe je dat wel, dan krijg je een boete. Ook kopers hebben hun verantwoordelijkheid te nemen. De Rijksoverheid maakte een voorlichtingsfilm om mensen te ontmoedigen een hond met een korte snuit te kopen.

Fokverbod kortsnuitige honden

Sinds juni 2014 is het verboden dieren te fokken die last hebben van hun uiterlijk. Sinds maart 2019 zijn er duidelijke regels over het fokken van honden met een korte snuit: honden met een snuit korter dan de helft van hun schedel mogen niet meer worden gefokt. Voor honden met een snuitlengte van een derde van hun schedel is tijdelijk een uitzondering.

Koop geen mopshond, Franse of Engelse buldog

Met de aankoop van een mopshond, Franse of Engelse buldog houd je de fokkerij in stand én overtreed je ook nog eens de wet. Als koper heb je namelijk de plicht onderzoek te doen naar de gezondheid van het dier dat je aanschaft.

Kosten van hersteloperaties zijn voor jou

Als het van tevoren algemeen bekend was dat je huisdier schadelijke uiterlijke kenmerken heeft – zoals die veel te korte snuit – dan ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de dierenarts en kan je die niet verhalen op de fokker of verkoper van het dier.

Ga voor een hond met een normale snuit

Kijk hier het voorlichtingsfilmpje van de Rijksoverheid over het leed van kortsnuitige honden. De boodschap is duidelijk: kies voor een hond met een normale snuit!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.