Kan je het coronavirus krijgen van je kat?

Kat met laptop

Afgelopen weekend werd bekend dat er een Belgische kat positief getest is op het coronavirus. Het virus werd aangetoond in zijn uitwerpselen. Kan je het coronavirus krijgen van je kat? En wat zijn nu de officiële adviezen in de omgang met je kat?

Besmetting gaat van mens op mens

De verspreiding van het coronavirus zoals die nu gezien wordt wereldwijd, komt door de besmetting van mens op mens. Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen bij de verspreiding van corona. De World Organization For Animal Health bevestigt dit.

Mens besmette kat - niet andersom

Op dit moment is wellicht sprake van het omgekeerde: de mens infecteerde zijn kat. Volgens de berichtgeving werd de kat een aantal dagen nadat zijn baas corona had gekregen ziek. Het diertje had klachten van zijn luchtwegen en diarree. Hoewel het virus in zijn ontlasting werd aangetroffen staat niet onomstotelijk vast dat hij ook ziek werd van het coronavirus. De klachten vielen uiteindelijk erg mee en inmiddels en de kat maakt het goed.

Ook volgens de KNMvD (Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde) is de kans dat dieren besmet zijn met het coronavirus erg klein. Een groot laboratorium testte duizenden huisdieren en vond geen corona-geïnfecteerde honden of katten.

Adviezen van de overheid

Wel geeft de overheid voor de zekerheid advies over de omgang met je huisdier. Als je ziek bent en je hebt corona-achtige verschijnselen, vermijd dan contact met je huisdier en houdt je huisdier binnen. Ben je niet ziek, knuffel dan gerust je kat. Hij mag dan ook gewoon naar buiten. Lees in dit volledige overzicht alle adviezen van de overheid.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.