Fokker haalt een mogelijk met epilepsie belaste Sint Bernard uit de fokkerij

Sint Bernard

Er zijn altijd goede fokkers die geen risico nemen: zij halen hun fokteef uit de fokkerij als blijkt dat er risico’s zijn voor de pups. Neem bijvoorbeeld de fokkers van Kennel van het Demsterwold: hun teef No Limits van het Demsterwold kreeg helaas in haar eerste nest een nakomeling met epilepsie.  

Mogelijk belaste teef wordt gesteriliseerd

Om te voorkomen dat er meer nakomelingen met epilepsie geboren worden, namen de fokkers een dapper besluit zo blijkt uit hun Facebookpost.

“Wij hebben tot een vroeg pensioen (sterilisatie) besloten daar zij in haar eerste nestje een pup met epilepsie heeft gegeven. Gezien de huidige situatie m.b.t. epilepsie leek het ons het meest verstandige om haar gelijk uit de fok te halen.”

De kennel vreest voor de toekomst van het ras

In hun facebookpost schrijft de kennel tevens:

“Waarschijnlijk zullen wij ook niet meer fokken met dit prachtige ras, zolang er geen test wordt gevonden op epilepsie vechten we tegen een onzichtbare vijand. Iedere combinatie momenteel is spelen met vuur in mijn ogen.
Het epilepsie probleem speelt wereldwijd en zit in alle lijnen, je weet pas dat je een drager hebt als het er uit komt. Persoonlijk zal ik mij wel blijven inzetten voor de Sint Bernard om hopelijk dit ras voor de toekomst te behouden alhoewel met het huidige klimaat ben ik er bang voor.”

Dit zijn rake woorden, die precies de vinger op de zere plek leggen.

Voorbeeld volgen

Wij hopen dat meer fokkers dit voorbeeld gaan volgen, en hun fokdieren uit de fokkerij nemen als blijkt dat die erfelijke ziektes doorgeven aan de pups. Op deze manier neem je echt verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de nakomelingen en het ras. Petje af voor deze fokkers!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van epilepsie bij rashonden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.