Hollandsche Sint Bernardclub werkt voorkomen epilepsie tegen

Sint Bernard

De rasvereniging Hollandsche Sint Bernardclub kwam dit jaar in het nieuws omdat ze doelbewust fokken met lijnen waar epilepsie voorkomt. Nu is er eindelijk nieuw beleid vastgesteld. Dit nieuwe fokbeleid gaat wel lijnrecht in tegen de adviezen van Paul Mandigers en de Raad van Beheer.

Nieuwsbrief Raad van Beheer

De Raad van Beheer en Paul Mandigers geven aan in de laatste nieuwsbrief van de Raad aan dat ze verwachten dat rasverenigingen maatregelen nemen om epilepsie te voorkomen. Zo moet de leeftijd van de dekreu omhoog, zodat epilepsie zich kan openbaren voor er gedekt wordt. Ouders die een nakomeling met epilepsie hebben gekregen, worden bij voorkeur niet meer in de fokkerij gebruikt, en de combinatie wordt zeker niet meer herhaald. Broers en zussen van een hond met epilepsie horen niet als fokdier ingezet te worden. Dat is duidelijk taal!

Deze adviezen komen sterk overeen met de adviezen uit ons rapport Epilepsie bij Sint Bernards

Rasvereniging HSBC hakken in het zand

Toch publiceert de Hollandsche Sint Bernard Club heel andere maatregelen om epilepsie te voorkomen. Op de website stellen ze dat de minimale leeftijd van de dekreu omhoog moet, zodat epilepsie zich kan openbaren voor ermee gefokt wordt. Maar in de nieuwe fokreglementen zijn geen regels toegevoegd over het uitsluiten van broers, zussen en ouders van lijders van epilepsie. Hiermee mag dus gewoon gefokt worden volgens deze rasvereniging.

Ze stellen in hun nieuwsbrief dat ze denken dat door dergelijke maatregelen te veel dieren uitgesloten worden van de fokkerij. Dat verhoogt inteelt en de kans op andere erfelijke ziektes.

Outcoss is nodig om inteelt te verminderen

Het is echter niet zo ingewikkeld, als de duidelijke regels worden toegepast is de kans op epilepsie bij de nakomelingen snel terug te dringen. Als door deze maatregelen te weinig fokdieren overblijven, is het hard nodig om vers bloed in het ras in te brengen door outcross toe te passen. Het uitsluiten van veel fokdieren door deze maatregelen is geen reden om ze niet toe te passen.

Wil jij ook dat rasverenigingen meer doen om epilepsie te voorkomen? Teken dan de petitie.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.