Binnenkort ook fokcriteria kortsnuiten in Duitsland?

Franse Bulldog

De Duitse televisie heeft zich verdiept in de gezondheidsproblemen van kortsnuitige honden als de Mops, de Franse Bulldog en de Engelse Bulldog. Er worden veel dierenartsen geinterviewd, die het allemaal eens zijn dat deze honden lijden onder hun uiterlijk en dus eigenlijk niet gefokt én niet gekocht zou moeten worden. Hans Baaij, directeur van Dier&Recht komt prachtig nagesynchroniseerd aan het woord. Hij legt uit hoe er door onze aanhoudende inzet in Nederland nu duidelijke criteria zijn. Er kan eindelijk gehandhaafd worden. Dat kan in Duitsland ook!

Ademnood

Een dierenarts wordt gevolgd tijdens een operatie van een benauwde Franse buldog. Het gehemelte wordt ingekort en de neusgaten vergroot. De dierenarts laat, met duidelijke boosheid, zien hoe slecht het hondje kan ademen, en hoe benauwd het moet zijn. Ongelooflijk vindt hij het dat zo’n dier al last krijgt vanaf zijn eerste levensjaar en dan nog tien jaar door moet leven met ademnood. “Ademnood”, zegt de dierenarts “daar is nog moeilijker mee te leven dan met chronische pijn.” Hij vindt het volstrekt onverantwoord als iemand nog ooit zo’n dier aanschaft.

Laconieke reactie

Een andere dierenarts gaat mee naar een hondenshow en ziet daar veel benauwde dieren, maar krijgt maar weinig gehoor. Fokkers piekeren er niet over om omwille van de problemen een iets langere snuit te fokken. “Dan is het geen Mops meer”, is het antwoord. Overigens is een fokker prima op de hoogte van de ernstige gezondheidsproblemen. Zijn laconieke reactie:  “ach, mensen zijn toch ook wel eens benauwd” en “andere rassen hebben weer andere ernstige afwijkingen.”

Qualzucht

De reporter zoekt het in de wet na en de Duitse wet komt eigenlijk vrijwel overeen met die van Nederland. Het is ook in Duitsland verboden om honden te fokken als dat voor de gezondheid van de hond of de nakomelingen nadelig is. Qualzucht heet het in Duitsland. Dat vertaalt zich grofweg als ‘martelfokken’, en dat is dus ook in Duitsland verboden.

Handhaving

Maar net als jaren het geval was in Nederland, wordt deze wet ook in Duitsland niet gehandhaafd. Een dierenarts van de Duitse handhavende instantie geeft aan dat daarvoor eerst meer capaciteit moet komen, want het vergt veel tijd en inspecties om de fokkers te bezoeken en te veroordelen. Blijkbaar krijgt dit geen prioriteit van het Duitse ministerie. De vrouw maakt zich hier aardig kwaad over: "die rasse Mops ist kaputt!"

Nederland als voorbeeld

Het wordt hoog tijd dat er ook in Duitsland duidelijke criteria komen. Een eerste hoopgevende signaal biedt deze reportage wel. Minister Julia Klöckner wil tentoonstellingen verbieden voor dieren waarvan dierenartsen regelmatig melden dat er qualzucht is. Het is mooi om te zien dat de succesvolle campagne voor gezonde rashonden ook over de grens een positief effect heeft!

De Duitse uitzending bekijk je hier terug.

Heb jij je al ingeschreven op onze nieuwsbrief?

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.