Dierenartskosten: hoe bereid je je voor?

Zieke hond

Door Jolanda - Dierenarts en medewerker Stichting Dier&Recht

Tijdens mijn vorige nachtdienst belde een eigenaresse van een 12 weken oude pup en vertelde dat het beestje sinds die ochtend niet lekker was. De pup was sloom, had diarree en moest regelmatig overgeven. Het baasje gaf al direct aan dat ze niet langs kon komen, omdat ze de dierenartskosten niet kon ophoesten. Ze wilde alleen weten wat ze zelf thuis kon doen om de pup beter te maken. Gezien de ernst van de symptomen, heb ik toch geprobeerd haar over te halen langs te komen, maar tevergeefs. De rest van de avond bleef ik me afvragen hoe het met het beestje zou gaan.

Te laat ingrijpen

Regelmatig gebeurt het dat mensen de dierenarts bellen voor advies over hun zieke hond of kat, maar niet langs kunnen of willen komen vanwege de kosten. Door de economische crisis hebben steeds meer mensen weinig te besteden, waardoor ze niet of pas op het laatste moment naar de dierenarts gaan. Dit gaat vaak ten koste van het welzijn van het dier, waardoor in sommige gevallen dieren zelfs moeten worden ingeslapen, omdat er te laat is ingegrepen.

Dierenartskosten onontkoombaar

Als dierenarts vind ik dit één van de lastigste dilemma’s. Met pijn in het hart moet ik vaak aanzien of -horen dat dieren niet of niet op tijd behandeld worden, omdat er geen geld voor is. Het liefst zou ik ieder dier (en daarmee zijn of haar baasje) gratis willen helpen, maar er valt niet aan te ontkomen dat onze diensten geld kosten. De medicijnen moeten ingekocht worden, de apparatuur en instrumenten moeten onderhouden worden en vaak zelfs nog afbetaald worden, de huur of hypotheek van het pand moet worden betaald, het personeel moet salaris ontvangen… Om zieke dieren te kunnen blijven helpen, zal er geld gevraagd moeten worden voor de behandelingen.

Spaarrekening voor de hond

Het in huis nemen van een pup of kitten is vaak erg verleidelijk. Al voor een klein bedrag, of soms zelfs geheel gratis, haalt u een vriend voor het leven in huis. Over de kosten voor de verzorging, huisvesting en die voor de dierenarts wordt van tevoren lang niet altijd goed nagedacht. Tegenwoordig kunt u gelukkig wel een verzekering voor uw huisdier afsluiten, maar ook dan worden niet altijd alle dierenartskosten gedekt. Mijn advies is dan ook om tegelijk met de aanschaf van uw huisdier een spaarrekening speciaal voor hem of haar te openen, waar u af en toe wat geld op stort en bijvoorbeeld de huisdierenverzekering van betaalt. Op die manier weet u zeker dat u ook op onverwachte momenten met uw geliefde dier bij een dierenarts terecht kunt voor de beste zorg.

Noodsituaties

Natuurlijk kunnen zich situaties voordoen die echt niet te voorzien waren. U verliest plots uw baan, belandt in een scheiding of krijgt te maken met een zware financiële tegenvaller. Het kan zelfs gebeuren dat u in de schuldsanering terechtkomt. Misschien moet het spaarpotje voor uw huisdier dan uit pure nood ergens anders voor gebruikt worden. Voor dit soort situaties bestaan er gelukkig een aantal organisaties die (onder bepaalde voorwaarden) kunnen bijspringen, zoals Stichting Quidem Carus of het Dierennoodhulpfonds van de Dierenbescherming. Ook zijn er speciale budget-dierenartsen die, door sponsoring of belangeloze medewerking van betrokkenen, extra lage tarieven hanteren voor mensen met een laag inkomen.

Voorkomen

Toch is het van het grootste belang dit soort situaties te voorkomen, zodat uw huisdier op tijd de zorg krijgt die hij of zij verdient. Zo komt u of de dierenarts niet voor lastige dilemma’s te staan.

Bekijk ook eens de documentaire ‘Liefde tegen elke prijs? Een andere kijk op het leven van de dierenarts’, waarin een heldere uitleg wordt gegeven over de tarieven bij de dierenarts.

Deel dit artikel