Bijtincident op school. Wat nu?

Hond met ontblote tanden

Vorig jaar kreeg ik een e-mail van een directeur van een basisschool. Vanaf heden was het verboden honden mee te nemen op het schoolplein, en honden mochten ook niet meer aan het hek achtergelaten worden bij het ophalen van de kinderen. Reden: een bijtincident.

Bij navraag bleek het volgende te zijn gebeurd: een Golden Retriever van drie jaar oud was achtergelaten bij het ophalen van een kleuter. De hond stond aan de binnenkant van het plein vast aan het hek. Op het plein was groep 3 aan het spelen. De hond blafte aan een stuk door om zijn baas terug te roepen. De kinderen begonnen stokjes te gooien en met de hond te ‘spelen’. Zo leek het in ieder geval voor de kinderen. Geheel onverwachts beet de hond in het gezicht van een kind.

Onkunde en onwetendheid

Als je dit incident ontleedt spreekt er zoveel onkunde en onwetendheid uit de gebeurtenissen, dat het mij verbaast dat dit niet eerder en veel vaker gebeurt. Allereerst horen kinderen in hun opvoeding te leren dat je een hond die zonder baas ergens vaststaat, niet benadert. Simpelweg vanuit het idee dat als jij op je moeder staat te wachten, je ook niet wilt dat iedereen aan je zit en op je hoofd klopt. Dus waarom zou een hond dat wel willen en goedvinden? Eerst vraag je aan de baas of je de hond mag aaien. En daarna: hoe aai ik deze hond?

Een eigenaar behoort daarnaast te weten dat een hond die aan één stuk door blaft in de stress is, en dus een veel groter risico heeft om bijtgedrag te vertonen. Een gestreste hond laat je niet achter op een plek waar mensen passeren. Tot slot boezem je kinderen juist angst in, door honden te verbieden op het schoolplein. Voor veel kinderen zijn er geen andere momenten om te leren hoe je met een hond omgaat.

Tien gouden regels

Als reactie op de e-mail besloot ik de kinderen een les aan te bieden over de omgang met honden: hoe passeer je een vreemde hond, hoe ga je om met je eigen hond, hoe aai je een hond, wanneer aai je een hond en vooral wanneer aai je een hond niet. Om ook de ouders te bereiken maakte ik een flyer met tien omgangsregels tussen kinderen en honden. Na de rondgang op de school werd mij duidelijk dat 95 procent van de kinderen en docenten, ook degene met een hond in huis, geen idee hadden dat hun omgang met de hond niet de juiste was.

Verplichte opvoedcursus voor álle eigenaren

Afgelopen mei nam staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken een reeks maatregelen om bijtincidenten bij agressieve honden te voorkomen. Zo moeten eigenaren van honden met een hoog risico op bijtincidenten vanaf volgend jaar verplicht op opvoedcursus. Dat lijkt mij een prima idee. Maar waarom alleen de eigenaren van honden met een hoog risico? Uit cijfers blijkt dat de meeste bijtincidenten in de huiselijke omgeving plaatsvinden, met een eigen of bekende hond. De Jack Russell en Retrievers staan op nummer één als veroorzakers. Deze vallen echter niet onder de ‘hoge risico honden’ waar Van Dam op doelt. Ik ben van mening dat álle hondeneigenaren kennis behoren te hebben van het gedrag van hun hond, zodat zij adequaat kunnen reageren op ongewenst gedrag en probleemgedrag voorkomen kan worden. Als je de taal van je hond spreekt en je hond begrijpt, heb je pas een échte vriend. 

Een hond heeft recht op een goede en eerlijke behandeling en het is de plicht van de eigenaar om dit te geven.

Bekijk hier de flyer met tien regels voor goed contact tussen honden en kinderen.

Deel dit artikel