Beruchte dekreu, drager van epilepsie, toch weer vader!

Sint Bernard pup

Dekreu Narvik kreeg in Nederland tenminste vier nakomelingen met epilepsie. Het bewijst dat de reu drager is van epilepsie. De fokker van Narvik is op de hoogte van de gevallen van epilepsie. Toch liet hij Narvik dekken en werd de reu in april opnieuw vader.

Narvik drager van het epilepsiegen

Narvik is geboren op 28 april 2014 in de Belgische kennel Van ‘t Hof ten Eynder. Van vier van zijn kinderen (een ervan is Benno) is bekend dat ze lijden aan epilepsie. Beide ouders moeten drager zijn om epilepsie door te kunnen geven aan nakomelingen, dus zowel vader Narvik als zijn beide partners Gwen en Lindsey zijn drager van epilepsie. Narvik zelf is net vijf jaar oud. Het is dus ook nog mogelijk dat hij niet alleen drager is van epilepsie, maar ook lijder aan de ziekte. In de onderstaande stamboom is te zien welke dieren epilepsie hadden: in rood de kinderen van Narvik die lijden aan epilepsie, in blauw de honden die goedgekeurd zijn als fokdier - met alle risico’s van dien -, en in geel de honden die zeker drager zijn van het epilepsiegen.

In april 2019 werd deze reu weer vader

Onlangs werd bekend dat er met Narvik nog steeds wordt gefokt: in april 2019 is er weer een nest geboren waarvan hij de vader is. We hopen van harte dat er in dit nest geen dieren zitten die epilepsie krijgen. Voor zowel de hond als de eigenaar is epilepsie een ramp.

Het wederom inzetten van Narvik in de fokkerij is zeer onverantwoordelijk en geeft aan hoe erg het soms gesteld is in de stamboomhondenfokkerij.

Wil je helpen in de strijd tegen epilepsie bij rashonden: teken de petitie en deel deze zoveel mogelijk!

Narvik stamboom

 

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.