Kat weer de dupe van de allergische mens

Katje

Volgens verschillende nieuwsberichten komt er een vaccin tegen kattenallergie. Een ogenschijnlijk simpele oplossing. Maar is het wel een echt oplossing? En voor wie?

Antilichamen tegen lichaamseigen stoffen

In juli 2019 werd een onderzoek gepubliceerd waarin is onderzocht of een vaccin ervoor kan zorgen dat katten niet langer de stof verspreiden die een allergische reactie bij mensen veroorzaakt. Dit nieuwe vaccin maakt antilichamen aan bij de kat die de allergie oproepende stof (fel d1) inactief maken. 

Werkt de vaccinatie wel?

Het onderzoek geeft aan dat mensen met een allergie voor katten mogelijk geholpen zijn door dit nieuwe vaccin. Garanties worden echter niet gegeven: het onderzoek toont aan dat het vaccin de kans op allergische reacties kleiner maakt, maar niet uitsluit. Er zijn immers veel meer stoffen die tot allergische reacties kunnen leiden. Daar helpt dit vaccin niet tegen.

Langetermijneffecten…

Volgens het onderzoek ondervindt de kat geen hinder van het vaccin. Als een kat jarenlang twee keer per jaar gevaccineerd wordt, is het zeer de vraag wat daarvan de gevolgen zijn voor de langere termijn, bijvoorbeeld op het immuunsysteem. 

Ethisch?!

Naast de gezondheidsvraag, is het ook de vraag of het wenselijk is om de kat te vaccineren tegen iets waar de kat zelf geen baat bij heeft. Wij vinden van niet. Katten die helemaal geen allergische reactie oproepen bij mensen, bestaan niet. Toch worden ze wel gefokt en zo verkocht. Een vaccin dat de allergische reactie bij mensen tegengaat, is geen oplossing.

Omgekeerde wereld

Net zoals het onethisch is om op industriële wijze varkens te houden en te vermoorden omdat mensen graag varkensvlees eten, is het ook onethisch om katten te fokken op schadelijke uiterlijke kenmerken die ‘mooi’ worden gevonden, of ‘handig’ omdat ze een allergische reactie bij mensen tegengaan. Een vaccin waarin de kat opdraait voor menselijke wensen en eventueel ook nog eens risico’s loopt, is de omgekeerde wereld.

Help mee de boodschap over kattenallergie te verspreiden en deel de folder van de allergologen met je huisarts en met bekenden die allergisch zijn voor honden of katten.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.