Duitse hond kan niet ‘total loss’ zijn

Rechterhamer

Een Duitse rechter heeft bepaald dat een hond niet “total loss” kan zijn. Deze uitspraak kwam nadat een hond in München was aangereden. De automobilist weigerde vervolgens de operatiekosten te betalen van ruim tweeduizend euro, omdat de hond maar 175 euro had gekost bij aanschaf. De rechter had weinig op met die redenering. Honden hebben volgens de rechter een eigen ideële waarde.

In Nederland speelt deze kwestie ook en een rechterlijke uitspraak zoals in Duitsland zou erg interessant zijn voor eigenaren van honden in Nederland. Zo was Stichting Dier&Recht eind 2013 betrokken bij een rechtszaak tussen een eigenaar van een hond en een verzekeringsmaatschappij. De hond was aangevallen en er waren voor duizenden euro’s medische kosten. De verzekeringsmaatschappij wilde alleen de dagwaarde van de hond vergoeden. Dat wil zeggen: de aankoopsom min afschrijving omdat de hond al zeven jaar oud was. Het betoog kwam er ongeveer op neer dat als je een hond koopt van € 500 en die is zeven jaar oud, dan zou je wel gek zijn als je meer dan € 250 aan een dierenarts zou betalen. Nadat het televisieprogramma Kassa zich er op gestort had, betaalde de verzekeringsmaatschappij de gehele schadevergoeding. Jammer alleen dat er geen vonnis (jurisprudentie) ontstond, dan hadden we zeker geweten dat een hond meer waard is de boekhoudkundige waarde.

Dier&Recht voert daarnaast ook veel rechtszaken tegen fokkers die honden hebben verkocht met een erfelijke aandoening. Fokkers beroepen zich vaak op het feit dat de honden het niet waard zijn om zoveel geld aan uit te geven. Ze proberen van alles om onder een schadevergoeding uit te komen. Op dit vlak ontstaat gelukkig steeds meer jurisprudentie.

Deel dit artikel