Krijgt de politiek eindelijk meer oog voor dierenwelzijn?

Varkens

De Tweede Kamer debatteerde onlangs over dierenwelzijn, over de voorstellen die daaruit voorkwamen is vorige week gestemd. Varkens in Nood/Dier & Recht was bij het debat aanwezig, en kon constateren dat er geen wereldschokkende verbeteringen aankomen maar dat er toch langzaam wat meer dierenwelzijn lijkt te komen in Nederland. Zo mogen zeugen (na de bevalling) niet langer 28 maar slechts 4 dagen vastgezet worden. En krijgt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meer ruimte om permanent de bewegingen van vrachtwagens die varkens op lange tochten vervoeren, ook naar het warme zuiden, na te gaan.

Bij aanvang van het debat viel gelijk op hoeveel partijen niet aanwezig waren. De PvdA, VVD, SP, PvdD en ChristenUnie waren in elk geval wél aanwezig om hun mening te geven over dierenwelzijn in Nederland en daarbuiten. Verschillende van hen haalden punten aan uit het rapportdat Varkens in Nood en Dier&Recht eerder dit jaar schreven over de vee-industrie.

Nog geen einde aan het afbranden van staartjes

Zo werd geëist dat de staatssecretaris snel aan de slag gaat met het  terugdringen van het systematisch afbranden van biggenstaartjes. Want ondanks een verbod hierop, worden in de praktijk nog bijna alle staartjes weggebrand. Eerder is hierover al een voorstel aangenomen door de Tweede Kamer, maar er lijkt nog weinig te gebeuren. Meer schot lijkt er te zitten in het verbeteren van de controle op diertransporten. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een verplichting om vrachtwagens die dieren transporteren uit te rusten met GPS . De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA)  kan daardoor veel beter controleren hoe het zit met de eventuele overbelading en hittestress op de vaak verre tochten die levende varkens naar slachthuizen ver van ons land moeten maken.

Betere controles als speerpunt

Bij de NVWA hebben de controles op dierenwelzijn vooralsnog geen hoge prioriteit, dat gaf zelfs de directeur onlangs toe. Nu heeft de NVWA het ook niet gemakkelijk: het valt niet te verwachten dat de megabezuinigingen op hun organisatie  van de afgelopen tien jaar ongedaan worden gemaakt. Een triest gegeven, maar het valt te hopen dat er desondanks wel een cultuuromslag bij de NVWA zal plaatsvinden. In elk geval  gaf  staatssecretaris Sharon Dijksma aan dat een betere controle op dierenwelzijn een van de speerpunten van het NVWA-beleid  moest worden.

Doorgefokt

Bij het debat werd ook het grote probleem met de dikbilrunderen (speciaal gefokt voor de vleesindustrie) besproken. Deze ´vleesfabrieken op poten’ zijn zo doorgefokt dat zij alleen nog maar via een keizersnede kalfjes ter wereld kunnen brengen. De staatssecretaris heeft de rundveehouders tot 2018 de tijd gegeven om een gezonder ras te fokken. Lukt ze dat niet, dan volgt een fokverbod. Verschillende partijen wilden dat het probleem sneller werd aangepakt, maar daarvoor was helaas geen meerderheid.

Voorts  kwamen de Partij voor de Dieren en de SP met het voorstel het fokken met zieke hondenrassen aan banden te leggen en moest er volgens deze partijen een einde komen aan het afgeven van stambomen voor zieke dieren. Twee punten waar Stichting Dier&Recht zich hard voor maakt. De staatssecretaris wilde zich hierover niet uitspreken, zij zei dat ze wil wachten op (alweer) een nieuw plan van de hondenfokkers zelf.

Deel dit artikel