Nieuw fokbeleid bij de Chodsky Pes

Chodsky Pes

Goed nieuws uit de rashondenwereld: de vereniging van Chodsky Pes-honden heeft een grote stap gezet voor de gezondheid van de dieren. De leden namen onlangs een nieuw fokbeleid aan waarbij outcross het uitgangspunt is. Dat betekent dat er vers bloed aan het ras wordt toegevoegd.

De Chodsky Pes, ofwel Boheemse herder, is een kleine herdershond uit Tsjechië. Het ras werd in 1984 erkend en kwam daarna op kleine schaal in Nederland terecht. Fokkers richtten de vereniging Chodsky Pes Nederland op, die als doel heeft te ,,zorgen voor een evenwichtige en gezonde ontwikkeling van het ras Chodsky Pes in Nederland.”

De vereniging ontdekte dat de genetische basis van het ras extreem klein was. Het aantal founders, dus honden waarmee is gestart, bleek slechts 12 te zijn. En daarvan was maar met 6 dieren verder gefokt. Uiteraard had dit een onverantwoord snelle toename van inteelt als gevolg. Daarvan worden de effecten al gevoeld: de vruchtbaarheid van de honden loopt terug, wat een duidelijk teken is dat er ernstige inteeltdepressie is opgetreden.

Fokplan

De vereniging heeft nu in samenwerking met de stichting FGH, die inteelt bij rashonden probeert tegen te gaan, de hele populatie goed in beeld gebracht. Op basis daarvan is er een nieuw fokplan gemaakt waarbij onder andere door outcross – het kruisen met honden van buiten het ras – de gezondheid van de volgende generaties snel verbeterd zal worden.

De leden van de vereniging hebben unaniem voor het nieuwe fokplan gekozen. Daarmee zijn ze een fantastisch voorbeeld voor andere verenigingen. Ze verkiezen de gezondheid van de honden immers duidelijk boven het vasthouden aan de vermaledijde ‘raszuiverheid’, die jammer genoeg zo vaak heilig lijkt. Gefeliciteerd Chodsky Pes! Er komen vast snel prachtige én gezonde pups ter wereld.

Deel dit artikel