NVWA verdoet veel tijd bij risicoboerderijen

probleemstal

Een kwart van de inspectietijd van de NVWA gaat op aan een klein percentage probleembedrijven, die keer op keer de welzijnswetten overtreden. Het is zonde van de tijd en een schande voor de dieren. Dit moet anders!  

Extra aandacht

De NVWA krijgt jaarlijks duizenden meldingen van verwaarlozing van landbouwhuisdieren. Daarnaast voert de organisatie jaarlijks inspecties uit bij ‘risicobedrijven’, bedrijven waar herhaaldelijk ernstige overtredingen zijn aangetroffen. De risicobedrijven worden erg vaak geïnspecteerd. De inzet is volgens de NVWA om deze bedrijven weer 'op de rit' te krijgen en dus de veehouder weer goed voor de dieren te laten zorgen, maar dat blijkt bij herhaling zinloos.

Naleving is slecht

Risicobedrijven krijgen bijzonder vaak een inspecteur op bezoek. Terwijl een gemiddeld veebedrijf maar eens in de tien tot twintig jaar kans heeft op een inspectie, komt de NVWA gemiddeld bijna twee keer per jaar op de risicobedrijven. Desondanks worden bij 62 procent van die inspecties overtredingen geconstateerd! Ook al is het een herinspectie. Ook al weet de boer dat de kans op een inspectie groot is omdat de NVWA hem op een zwarte lijst heeft staan. Ook al zijn er bij een eerder bezoek maatregelen genomen. Ondanks dat alles, tóch nog zoveel overtredingen!

Zonde van de tijd

De NVWA heeft al veel te weinig capaciteit om veestallen te bezoeken. Maar de risicobedrijven, ongeveer 1 procent van alle veebedrijven in Nederland, slokken momenteel ongeveer 25 procent van de inspectietijd op. Dat is zonde van de tijd, zeker als we zien hoe weinig effect het allemaal heeft: de meeste risicobedrijven blijven jarenlang steeds weer de wet overtreden. Er wordt nauwelijks écht effectief ingegrepen.

Sluit de probleemstallen

Genoeg is genoeg. We hebben wetten die dieren moeten beschermen. Die zijn ons niet streng genoeg, maar ze moeten toch op zijn minst gehandhaafd worden?! In wat voor maatschappij leven we, als zelfs zeer ernstige overtredingen keer op keer voor kunnen komen onder toeziend oog van handhavingsinstantie NVWA?

Teken de petitie

Hier móét een eind aan komen. Help ons de minister te overtuigen veel sneller en beter in te grijpen bij ernstige dierverwaarlozing. Teken nu de petitie!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.