Alle eendjes zwemmen in het water... maar in Nederland niet

Eenden zonder water

In Nederland slijten jaarlijks acht miljoen eenden hun leven zonder zwemwater. Wist je dat er landen zijn die zich wél inzetten voor zwemwater voor eenden?

Engeland

In Engeland bijvoorbeeld, is een systeem ontwikkeld waarbij veranda’s worden gebouwd naast de stallen, met een dicht dak en een gazen omheining. Via klapdeurtjes kunnen de eenden vanuit de stal op de veranda komen. De vloer is van beton en heeft een afvoersysteem, zodat hij kan worden schoongemaakt en het morswater kan weglopen. In de veranda’s zitten watergoten van verschillende afmetingen, waarin de eenden zich kunnen wassen. Een mooi systeem! Mooi ook dat men oog heeft voor deze basisbehoefte van eenden. Alleen jammer dat het nog te duur blijkt om ermee te kunnen werken.

Duitsland

De Duitse deelstaat Niedersachsen, waar een groot deel van de Duitse vleeseenden huist, heeft in september 2015 een overeenkomst getekend met de vereniging van eendenhouders over het verschaffen van open water aan eenden. De eenden moeten minimaal hun kop in het water kunnen dompelen, zodat ze zichzelf enigszins kunnen poetsen. Er worden twee systemen gebruikt: een trechtervormige drinkbak en een ondiepe watergoot. In de drinkbak is badderen niet mogelijk, en de eenden kunnen zich maar beperkt poetsen.

Maar in de ondiepe watergoot kunnen ze snebberen, poetsen, badderen, hun volledige lichaam onderdompelen en zelfs een beetje zwemmen. De watergoten staan op een verhoogd platform op een kunststof roostervloer, die van de rest van de stal is afgeschermd door middel van houten schotten. Zo wordt voorkomen dat het strooisel waarop de eenden leven, nat wordt. Voor stallen die al een waterafvoer hadden, was deze overeenkomst sinds juni 2016 al bindend. Voor stallen die nog voor een afvoersysteem moesten zorgen, gelden de regels sinds 31 december 2016. Bravo Duitsland!

Eenden met water

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat de watergoten een positief effect hebben op de gezondheid van eenden. Daar zijn we niet verbaasd over!

En Nederland?

Helaas heeft een dergelijk systeem hier nog geen kans. Er heerst angst voor besmettingen door nat strooisel. Maar vooral: zolang morswater in onze milieuwetgeving beschouwd wordt als mestvloeistof, is dat véél te duur.

Gun jij alle eenden een waterbad? Teken dan hier onze petitie voor zwemwater voor eenden!

Deel dit artikel