Meerderheid kiezers wil kleinere veestapel en meer plantaardige voeding

Meerderheid kiezers wil kleinere veestapel en meer plantaardige voeding
62% van de Nederlanders steunt een verbod op de intensieve veehouderij

De transitie naar minder dierlijke en meer plantaardige voeding wordt breed gesteund onder Nederlanders. Kiezers verwachten vergaande stappen van hun politieke partijen bij het verkleinen van de veestapel, meer subsidies voor plantaardige alternatieven en een verbod op kiloknallers. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek door Kieskompas, in opdracht van onder meer Dier&Recht. Dit geldt niet alleen voor kiezers van groene partijen, maar voor een meerderheid van alle kiezers binnen het politieke spectrum. Ook onder de kiezers van Nieuw Sociaal Contract (NSC, van Pieter Omtzigt) is een grote meerderheid voor dit soort maatregelen.

Zo'n 70% van de Nederlandse bevolking voelt zich ongemakkelijk bij de manier waarop dieren worden gebruikt in de voedingsindustrie. Maar liefst 66% vindt dat we in Nederland minder dierlijke en meer plantaardige producten moeten eten. Dit vertaalt zich ook naar concrete wensen en maatregelen: zo wil 66% een kleinere veestapel  en steunt 62% zelfs een volledig verbod op de intensieve veehouderij. Ook onder de kiezers van VVD en CDA is een meerderheid voor een kleinere veestapel.

Nieuw Sociaal Contract geen uitzondering

De kiezers van nieuwkomer NSC vormen geen uitzondering: 59% is voor verkleining van de veestapel, 62% voor een verbod op de bio-industrie en 68% wil een verbod op kiloknallers. Joey Cramer (ProVeg) stelt: “Omtzigt gaf eerder al aan dat hij niet in de politiek is gegaan om de vleesindustrie te beschermen. Het is duidelijk dat zijn kiezers zich in dit standpunt herkennen.”

De kiezers van BBB zijn een stuk minder happig op ingrepen in de veehouderij, Toch valt het op dat een kwart van die kiezers voorstander is van een kleinere veestapel en eenderde ook een verbod wil op de intensieve veehouderij. Dat zelfs een flink deel van de BBB-kiezers een einde wil aan de huidige vorm van veehouderij, toont aan dat de steun voor de intensieve veehouderij snel afbrokkelt en de roep om verandering toeneemt.

De ambitie van de Nederlandse kiezer blijkt bovendien de huidige doelstellingen van de overheid op dit gebied te overstijgen. Waar de overheid in 2030 een consumptiepatroon nastreeft met 50% dierlijke en 50% plantaardige eiwitten, willen kiezers dat 57% van de geconsumeerde eiwitten tegen die tijd plantaardig is.

Onderzoek Kieskompas

In aanloop naar de tweede Kamerverkiezingen van november, heeft Kieskompas in opdracht van ProVeg Nederland, Wakker Dier, Dier&Recht, World Animal Protection en de Dierencoalitie onderzocht hoe Nederlandse kiezers denken over de eiwittransitie; dat is de transitie naar een meer plantaardig dieet, ten koste van dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. 

Deel dit artikel