Laten we over koetjes en kalfjes praten...

Stem jij diervriendelijk?
Is het eigenlijk wel zo normaal om de moedermelk van een ander zoogdier te drinken?

Melk is altijd moedermelk...

Koeien horen bij Nederland. Toch? Ze grazen in de wei, geven melk en zeggen boe. Niks bijzonders, geen enkele reden om daar op deze pagina aandacht aan te besteden. Maar de waarheid is helaas iets minder onschuldig...

Melk is altijd moedermelk. Heb je daar weleens bij stilgestaan? Het wordt door koeien aangemaakt voor hun pasgeboren kalfjes. Net als andere baby’s, hebben kalfjes die melk hard nodig om groot en sterk te worden. Dat heeft de natuur echt perfect geregeld.

Er is alleen één probleem: de moedermelk gaat niet naar kleine kalfjes, maar naar kleine en grote mensen. Wij denken al tientallen jaren dat we met melk meer mans zijn. Dat melk onze witte motor is. Dat melk goed is voor elk. En de machtige zuivelindustrie houdt dat beeld maar wat graag in stand.

Voor kalfjes heeft dit dramatische gevolgen. Omdat de jonge dieren geen nut hebben voor de melkveehouderij, belandt 70% binnen een jaar als kalfsvlees bij de slager. Elk jaar eindigen 1.500.000 kalfjes in een Nederlands slachthuis.

Voor de moeders is het ook traumatisch. Elk jaar worden hun kalfjes vlak na de geboorte weggehaald (en dat is voor ieder zoogdier, net als voor mensen, heel verdrietig). En elk jaar worden ze opnieuw kunstmatig zwanger gemaakt. Want de melk moet natuurlijk wel blijven stromen.

En weet je wat? Mensen schieten er helemaal niks mee op. In tegenstelling tot wat de zuivelindustrie ons laat geloven, is melk helemaal niet goed voor elk. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor!

Laten we daarom kiezen voor zuivelvrij. Dat is beter voor koetjes en kalfjes, beter voor de wereld en beter voor jou. En bovendien zijn er genoeg alternatieven.

Wil jij ook kiezen voor (vaker) zuivelvrij? Doe mee met de drieweekse zuivelvrij-challenge en minder in kleine stapjes met zuivel zonder in te leveren op smaak of gemak. Zo vervang je elke week één zuivelproduct voor een plantaardig alternatief. Meld je nu gratis aan!

Deel dit artikel