Europa maakt vuist tegen bont

Vos

De telling van het aantal handtekeningen voor een bontvrij Europa is compleet: meer dan 1,5 miljoen verifieerbare handtekeningen zijn officieel ingediend bij de Europese Commissie. De verpletterende steun voor het Europese burgerinitiatief om bontfokkerijen en -verkoop voor eens en voor altijd te verbieden, maakt één ding heel duidelijk: bont moet tot het verleden behoren!

Barbaarse industrie

Vijftien Europese landen, waaronder Nederland in 2021, hebben de bontfokkerij al verboden. Maar onder meer Finland, Polen en Denemarken houden nog steeds pelsdieren onder afschuwelijke omstandigheden. In fokkerijen leven wilde dieren zoals nertsen, vossen en wasbeerhonden in piepkleine draadkooien, voordat ze worden gedood en gevild.

Overweldigende steun

Fur Free Europe werd gelanceerd in mei 2022 en kreeg de steun van meer dan tachtig organisaties uit heel Europa, waaronder Dier&Recht. Het Europese burgerinitiatief moest binnen een jaar 1 miljoen geldige handtekeningen zien te verzamelen. Dat doel werd al voor de officiële deadline ruimschoots behaald. Op 1 maart sloot het burgerinitiatief met een recordaantal handtekeningen van ruim 1,7 miljoen.

Het valideren van de handtekeningen heeft enkele maanden in beslag genomen. Maar nu is de telling compleet: 1.502.319 handtekeningen werden officieel ingediend bij de Europese Commissie. Een duidelijk signaal dat de Europese samenleving een einde wil aan het fokken en doden van dieren uitsluitend vanwege de waarde van hun vacht.

Europese Commissie aan zet

Door het succesvolle burgerinitiatief moet de Europese Commissie een verbod overwegen op de productie en verkoop van bont binnen Europa. De organisatoren van Fur Free Europe zullen nu een ontmoeting hebben met de Europese Commissie en een openbare hoorzitting bijwonen in het Europees Parlement, waarna de Europese Commissie voor het einde van het jaar publiekelijk moet reageren op het initiatief.

De overweldigende steun voor dit initiatief heeft één ding duidelijk gemaakt: bont moet tot het verleden behoren. Samen zijn we de stem voor al die miljoenen dieren in de bontindustrie. Heel hartelijk dank voor je steun!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!