Bont definitief uit de mode – Europa tekent massaal voor verbod

Bont definitief uit de mode
Door de grote hoeveelheid handtekeningen is de Europese Commissie verplicht om het verbod op de verkoop en productie van bont te behandelen. Heel hartelijk dank voor je steun!

Ruim 1,7 miljoen mensen hebben het Europees burgerinitiatief voor een bontvrij Europa getekend. Door het succesvolle burgerinitiatief moet de Europese Commissie een verbod overwegen op de productie en verkoop van bont binnen Europa.

Immens dierenleed

Vijftien Europese landen, waaronder Nederland in 2021, hebben de bontfokkerij al verboden. Maar andere Europese landen zoals Finland, Polen en Denemarken houden nog steeds pelsdieren onder afschuwelijke omstandigheden.

Vossen, nertsen, wasbeerhonden en chinchilla's worden hun leven lang gevangengehouden in kleine draadkooien, voordat ze worden gedood en gevild. Dit zijn geen gedomesticeerde diersoorten; de kleine kooien zijn extreem traumatisch. De doodsbange dieren verwonden zichzelf en elkaar. Goede verzorging ontbreekt, veel dieren missen ledematen en hebben geïnfecteerde wonden.

Historische mijlpaal

Het burgerinitiatief vraagt de EU om een verbod op bontfokkerijen en een verbod op de verkoop van bont in heel Europa. In Nederland hebben Bont voor Dieren, World Animal Protection, VIER VOETERS en Dier&Recht de krachten gebundeld om een einde te maken aan deze gruwelijke industrie.

Het grote aantal handtekeningen is een historische mijlpaal. Op 18 mei 2022 startte het burgerinitiatief dat binnen een jaar 1 miljoen geldige handtekeningen moest zien te verzamelen. Een doel dat ondertussen ruimschoots is behaald. Een duidelijk signaal dat de Europese samenleving een einde wil aan het fokken en doden van dieren voor een onnodig product.

Actievoeren blijft nodig

Het valideren van de vele handtekeningen neemt enkele maanden in beslag. Daarna is de Europese Commissie verplicht om het verbod op de verkoop en productie van bont te behandelen.

Samen zijn we de stem voor al die miljoenen dieren in de bontindustrie. De noodzaak tot verandering moet doordringen in heel Europa. Heel hartelijk dank voor je steun!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!