Zweep verboden bij paardenraces in Zweden

Zweep verboden bij paardenraces in Zweden
De Nederlandse Draf- en Rensport moet het goede Zweedse voorbeeld volgen en ook het gebruik van zwepen verbieden.

In paardenraces gaat veel geld om. Trainers en ruiters zetten vaak alles op alles om hun paard als eerste over de finish te laten komen. Het gebruik van een zweep is daarbij een veelgebruikt dwangmiddel om een paard sneller te laten rennen. Het slaan doet pijn en maakt het paard bang. In Zweden is het gebruik van een zweep tijdens paardenraces niet langer toegestaan.

Bewust paarden pijn doen

Pijn is een onderdeel van de training waarmee paarden wordt aangeleerd om harder te rennen. Wanneer een paard pijn ervaart tijdens de training, zal het ook tijdens de wedstrijd hard rennen – het paard weet immers niet of het wel of geen slaag gaat krijgen.

Zweden verbiedt zweep tijdens races

De Zweedse autoriteit op het gebied van paardenraces verbiedt sinds kort het gebruik van een zweep tijdens paardenraces. De reglementen gelden vanaf 10 april 2022; het begin van het nieuwe raceseizoen.

Tot nu toe mochten ruiters hun paard tijdens een wedstrijd maximaal drie keer met een zweep slaan. Vanaf dit jaar mogen ruiters nog wel een zweep vasthouden maar deze niet meer gebruiken.

Verbied het gebruik van pijn en dwang in de paardensport

Dier&Recht roept de Nederlandse Draf- en Rensport op om het goede Zweedse voorbeeld te volgen en ook in alle Nederlandse reglementen het gebruik van zwepen en elektrische schokken te verbieden.

Het is onacceptabel dat paarden onder dwang tot het uiterste gedreven worden voor de sport. Strijd mee voor een pijnloos leven voor deze dieren!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.