Gezondheid paarden op het spel tijdens Military Boekelo

crosscountry
Elk jaar raken paarden (en ruiters) gewond bij crosscountry wedstrijden, soms met dodelijke afloop.

Stichting Dier&Recht maakt zich ernstig zorgen over het welzijn van de paarden die aankomend weekend meedoen aan het topsportevenement Military Boekelo. Het rijden over vaste en brede hindernissen tijdens het wedstrijdonderdeel crosscountry brengt namelijk grote risico’s met zich mee: ieder jaar raken paarden (en ruiters) gewond bij valpartijen tijdens het parcours. En een blijvende blessure eindigt voor het paard al snel met euthanasie. Deelnemers zetten dus bewust de gezondheid van hun paard op het spel!

Crosscountry gevaarlijk voor paarden

Het internationale evenement in Boekelo bestaat uit drie wedstrijden: de dressuur (vrijdag), de crosscountry (zaterdag) en het springen (zondag). Met name tijdens het onderdeel crosscountry verongelukken wereldwijd ieder jaar paarden. Dit was ook in Boekelo al eerder het geval. De paarden raken gewond omdat ruiters vaak de fysieke grenzen van hun dieren opzoeken. Ze nemen daarbij risico’s die grote gevolgen kunnen hebben voor het welzijn van het paard!

Geblesseerde paarden worden geëuthanaseerd

De vaste, grote en brede hindernissen op een terrein met modder, heuvels en kuilen verhogen de kans op blessures. Als een paard valt en ‘onbruikbaar’ wordt, gaat men al snel over tot euthanasie. De paardensport is hard en zakelijk: onbruikbare paarden kosten meer geld dan dat ze opleveren.

Bloedregel minder streng in crosscountry

Regelmatig lopen paarden verwondingen op in hun mond door het harde geruk aan hun bit. Als paarden bloeden dan worden ze bij andere wedstrijdonderdelen direct uitgesloten van deelname. Tijdens de crosscountry is de ‘bloedregel’ echter minder streng, daar wordt eerst gekeken naar de oorzaak van de bloeding. Ook raken paarden regelmatig gewond aan hun buik door het harde geprik met sporen.

Ruiters zetten gezondheid paard bewust op het spel

Stichting Dier&Recht wil dat paardenwelzijn beter wordt beschermd. Rijden met een bit en zweep is niet meer van deze tijd. Er zijn goede alternatieven om een paard met beloningen op een positieve manier te trainen. Bovendien zijn er genoeg activiteiten te bedenken die geen dodelijke risico’s met zich meebrengen.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.