Waarom is het zo belangrijk om jouw rashond met epilepsie te melden?

meldpunt epilepsie

Bij je hond is epilepsie vastgesteld. Dat is verschrikkelijk voor je hond, maar ook voor jou als baas. Door je rashond op ons meldpunt te melden help je mee om erfelijke epilepsie bij volgende pups te voorkomen. Je bespaart zowel honden als baasjes een lijdensweg.

Fokkers hebben jouw hulp nodig

Om de ziekte bij toekomstige pups zoveel mogelijk te voorkomen, is het voor fokkers van essentieel belang dat ze weten welke honden epilepsie hebben. Als een fokker niet weet dat zijn pups epilepsie hebben, blijft hij fokken met een hond die epilepsie doorgeeft. Het is daarom enorm belangrijk dat alle honden die epilepsie hebben geregistreerd worden bij het meldpunt.

Ook als een hond die epilepsie had inmiddels is overleden, is het belangrijk deze alsnog te melden. Zijn ouders, broers en zussen kunnen nog in leven zijn en als fokdier gebruikt worden.

Alleen aan de fokker melden is niet genoeg

Veel eigenaren melden het wel bij de fokker als hun hond epilepsie heeft. De fokker is over het algemeen de eigenaar van de moeder van de pup. Maar ook de vader geeft de ziekte door aan zijn pups. Op het openbare meldpunt is duidelijk welke honden pups met epilepsie hebben gekregen. Zo heeft een fokker niet alleen informatie over zijn eigen hond, maar kan hij bij het meldpunt ook nakijken of de dekreu van zijn keuze pups met epilepsie heeft voortgebracht.

Meld een hond met epilepsie!

Aarzel niet en meld je hond met epilepsie bij het meldpunt. Alleen samen krijgen we epilepsie bij rashonden onder controle!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.