Nieuwe dierenwet kan veel dierenleed in veehouderij stoppen

geitje
De nieuwe wet zou een einde maken aan het pijnlijke onthoornen van geitjes.

Fantastisch nieuws: een meerderheid van het parlement vraagt om strengere wettelijke bescherming voor dieren in de veehouderij! Onlangs werd een voorstel van de Partij voor de Dieren aangenomen dat de bescherming van dieren sterk moet verbeteren. Een enorme doorbraak – maar wat kan dit betekenen voor de dieren?

Een einde aan pijnlijke ingrepen

Met de nieuwe wet mogen dieren niet langer worden aangepast aan de omgeving waarin ze worden gehouden. Vooral voor dieren in de veehouderij is dit geweldig nieuws. Volgens de nieuwe wet moeten dieren zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Iets wat op dit moment onmogelijk is in de overvolle stallen.

Kalfjes en geiten mogen hoorns houden

Het onthoornen van kalveren en geiten is een gruwelijk voorbeeld van het ‘aanpassen’ van dieren. Het gebrek aan ruimte in de stal zorgt ervoor dat dieren elkaar met hun hoorns kunnen verwonden. Om dit te voorkomen worden de hoorns bij jonge dieren tot diep in de huid afgebrand zodat ze niet meer terug groeien. Een enorm pijnlijke handeling. Onder de nieuwe wet wordt dit verboden. Dieren moeten dan voldoende ruimte krijgen om normaal te kunnen bewegen zonder elkaar te verwonden.

Biggen mogen staartjes houden

Met de strengere wet komt er eindelijk ook een einde aan het afbranden van biggenstaartjes. De kale hokken, de giftige stallucht en het gebrek aan ruimte veroorzaken zoveel stress bij de varkens, dat ze uit frustratie in elkaars staarten bijten. Om het staartbijten te voorkomen, worden de staartjes van biggen op jonge leeftijd afgebrand zonder enige vorm van verdoving. Een gruwelijke en volstrekt onnodige ingreep. 

Zwemwater voor eenden

De nieuwe wet heeft ook belangrijke gevolgen voor vogels: Zo moeten eenden zwemwater krijgen en mogen de snavels van kippen niet meer afgebrand worden. En mag er bij jonge vogels niet langer een stuk van de vleugels worden afgeknipt om te voorkomen dat het dier kan wegvliegen (leewieken).

Minister Schouten twijfelt nog

In 2023 kan de strengere wetgeving van start gaan. Helaas heeft demissionair minister Schouten twijfels bij de haalbaarheid van de wetswijziging. Wat ons betreft een bijzonder teleurstellende houding. De maatschappij en het parlement steunen de wetswijziging gelukkig wél. Een minister die koste wat kost de vee-industrie probeert te beschermen tegen hoognodige verandering is onacceptabel. Dieren verdienen beter!

Geef de dieren een minister die wél voor ze opkomt! Teken de petitie voor een minister van Dierenwelzijn.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.