Verenigd Koninkrijk wil export levende dieren verbieden

Kalf
Een verbod bespaart jaarlijks duizenden dieren een ellendige reis over land en zee.

Het Britse landbouwministerie (Defra) wil de export verbieden van levende dieren die bestemd zijn voor slacht of vetmesten. Dat staat in het ‘Actieplan voor dierenwelzijn’ dat op 12 mei werd gepresenteerd. Het verenigd Koninkrijk is het eerste land in Europa dat een einde wil maken aan deze wrede praktijken!

Brexit biedt uitkomst

Het Verenigd Koninkrijk wil het transport van levende dieren al langer aan banden leggen. De dieren voor de export zijn tijdens het transport over land en zee vaak buitensporig lang onderweg, met veel dierenleed tot gevolg. Maar Europese regels maakten strengere wetten voor de transporten tot dusver onmogelijk.

De Brexit biedt uitkomst. “Nu we de Europese Unie hebben verlaten, heeft het Verenigd Koninkrijk nieuwe vrijheden om de dierenwelzijnsnormen verder te verhogen en de positie als voorvechter van dierenrechten te versterken", schrijft het ministerie in een persbericht.

Actieplan voor dierenwelzijn

Het Britse landbouwministerie presenteerde op 12 mei een actieplan met maatregelen om het welzijn voor dieren te verbeteren. Dat moet onder andere gebeuren door een verbod op de export van levende dieren voor vetmesten en slacht. Ook komen er nieuwe maatregelen die het welzijn tijdens het transport en in het slachthuis moeten verbeteren.

Krachtig signaal

Het verenigd Koninkrijk is het eerste land in Europa dat concrete stappen zet om een einde te maken aan de wrede diertransporten. Zo'n verbod zou jaarlijks duizenden dieren een ellendige reis besparen over land en zee. Bovendien is het ook een krachtig signaal naar de Europese Commissie, die zich momenteel buigt over een herziening van de Europese Transportverordening.

Ook demissionair minister Schouten wil dat de Europese Commissie strengere regels opstelt voor transporten met levende dieren. De minister drong vorig jaar al aan op een aanpassing van de Transportverordening om transporten voor slachtdieren en vleeskalveren te verbieden als die langer duren dan acht uur.

Wil je op de hoogte blijven van de hernieuwde Transportverordening voor dieren? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!