Ondanks exportverbod duizenden Nederlandse koeien naar Midden-Oosten

koeien op de boot
Nederlandse koeien zijn dagenlang onderweg op transporten naar het Midden Oosten. Foto: Jo-Anne McArthur / We Animals

De export van levende dieren naar landen buiten de EU is sinds mei vorig jaar verboden in Nederland. Toch zijn er sinds dat verbod duizenden koeien vanuit ons land per boot geëxporteerd naar het Midden-Oosten, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Juist voor het zeer dieronvriendelijke transport over zee wordt een uitzondering gemaakt. Absurd!

24 uur rusten

Volgens Europese regels moeten dieren tijdens langeafstandstransporten na 24 uur rijden, worden uitgeladen om te eten en te drinken en 24 uur te rusten. Maar vorig jaar bleken veel rustplekken in landen buiten de EU niet op orde te zijn, of zelfs helemaal niet te bestaan. Daarom besloot minister Schouten dat de NVWA geen toestemming meer mag geven voor veetransporten naar deze landen, als daarbij een rustpauze verplicht is voor de dieren.

Geen rustplaatsen op zee

Nu blijkt dat de NVWA transport via zee wel goedkeurt, omdat er op zee geen rustplaatsen zijn. "Dat is natuurlijk hartstikke krom", zegt Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD), die namens de EU onderzoek doet naar dierenwelzijn bij transporten.

Transport over zee kan wel meer dan een week duren. Volgens Hazekamp kan een dier op de boot niet tot rust komen. "De dieren worden constant heen en weer geslingerd door de golfslag op zee. De dieren staan vaak dicht op elkaar en in hun eigen uitwerpselen. De ventilatie is niet goed. Dieren gaan dood. Met andere woorden, de omstandigheden zijn erbarmelijk."

Duizenden runderen naar Midden-Oosten

Sinds het ingaan van het exportverbod op 26 mei 2020, zijn bijna 2000 Nederlandse runderen vervoerd naar Libanon en nog eens 750 naar Egypte. De 8 maanden oude runderen zijn via Slovenië per boot naar Beiroet gebracht, een dagenlange bootreis zonder onderbrekingen. Vaak worden de dieren kort na aankomst in het Midden-Oosten op brute wijze geslacht.

Zodra de boot de Europese haven heeft verlaten, is er geen zicht meer op de dieren. "Het welzijn van de dieren is daarmee niet meer gewaarborgd en als je het niet kunt controleren, dan moet je ze niet transporteren," aldus Hazekamp.

Reactie ministerie

Het ministerie van Landbouw laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat demissionair minister Schouten zich inzet om de export van vee naar landen buiten de EU te beperken, met een volledige stop als einddoel.

Het is natuurlijk goed dat Schouten belooft zich in te zetten voor een einde aan deze wrede praktijken, maar dan moet ze ook de daad bij het woord voegen. Langeafstandstransporten, zowel over de weg als over zee, zijn onverenigbaar met goed dierenwelzijn. Daar mag geen uitzondering voor gemaakt worden.

Omdat de Europese Commissie de Transportverordening binnenkort zal vernieuwen, is dit dé kans om voorgoed een einde te maken aan langeafstandstransporten!

Help jij ook mee? Roep de Europese Commissie op transporten langer dan 8 uur te verbieden, zowel binnen als buiten de EU! Teken nu de petitie.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!