Wil je iets doen om kortsnuitige honden te helpen en dierenleed te voorkomen?

Franse Bulldog

Wat je kunt doen:

Je bent een toekomstige eigenaar

Lees je goed in voor je een hond aanschaft. Kijk naar het uiterlijk van het dier. Een extreem uiterlijk leidt vaak tot gezondheidsproblemen. Een (te) korte snuit geeft problemen met de ademhaling, het gebit en de ogen. Kies liever een dier met een normale snuitlengte.

Je hebt een dier met een korte snuit

Ga naar de dierenarts en vraag hem/haar te beoordelen of je dier last heeft van zijn korte snuit. Overleg wat er gedaan kan worden. Je bewijst je hond er een grote dienst mee! Vaak zijn er operaties nodig om ervoor te zorgen dat je hond meer lucht krijgt: de neusgaten vergroten, het zachte gehemelte inkorten, overmatige slijmvliesplooien weghalen, te grote amandelen wegnemen. Hoe jonger je hond is als hij geopereerd wordt, hoe minder schade er al is ontstaan en hoe meer baat je dier erbij zal hebben. Let ook op het gewicht van je hond: overgewicht is voor honden met een korte snuit gevaarlijker omdat ze het sneller te warm krijgen.

Je bent fokker van een kortsnuitig ras

Kies fokdieren met open neusgaten, een iets langere snuit en een goed uithoudingsvermogen. Kies voor dieren die bij het ademen in rust of bij normale inspanning geen bijgeluiden hebben. Ga in principe voor natuurlijke dekking en natuurlijke bevalling. Bespreek met de rasvereniging wat je samen kunt doen om de dieren gezonder te krijgen.

Je zit bij een rasvereniging van een ras met een korte snuit

Ga in overleg over een goed verenigings-fokreglement. Een goed VFR gaat in de eerste plaats uit van gezondheid en welzijn, en pas in de tweede plaats van uiterlijk. Bespreek criteria met elkaar en raadpleeg daarvoor onafhankelijke dierenartsen en genetici. Bijvoorbeeld: Welke neusgatgrootte is een minimumvereiste? Wat is de minimale lengte voor een snuit? Stel met de vereniging, in overleg met bovengenoemde onafhankelijke kenners, een goede uithoudingsproef op; zorg dat er bindende maatregelen komen voor als de hond niet door de test komt. Zorg voor onafhankelijke beoordelaars van de test. Ga uit van natuurlijke dekking. Voorkom keizersneden door dieren na hun eerste keizersnede uit te sluiten van de fok.

Je bent keurmeester

Kijk naar een gezond uiterlijk en beoordeel honden met open neusgaten en langere neuzen als winnaars. Luister tijdens de show ook of de dieren bijgeluiden hebben bij het ademen. Geef dergelijke dieren geen goede beoordeling. Laat een gestandaardiseerde uithoudingsproef een maat zijn om mee te mogen doen in de show; sluit dieren die deze proef niet doorstaan, uit van deelname.

Je ontwerpt kleding of bedenkt reclame

Gebruik voor reclame-uitingen geen afbeeldingen van rassen met een korte snuit. Geen Franse Bulldog of Mopshond op T-shirtjes, schoolspullen en agenda’s, en geen kortsnuitige dieren in reclamefilmpjes. Op deze manier voorkom je dat je bijdraagt aan het vergroten van de populariteit van een ongezond ras.

Je bent een consument

Koop geen spullen met afbeeldingen van de Franse Bulldog of de Mopshond. Denk daarbij aan kleding of schoolspullen en agenda’s. Wil je meer doen? Als je een artikel met een dergelijke afbeelding ziet, maak er dan een foto van en vraag de fabrikant om opheldering!

Zo kun je zelf bijdragen aan een beter leven voor honden!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.