Welkoop en de Franse Bulldog

Welkoop

Welkoop toonde op haar website een foto van een Franse Bulldog bij de inschrijving op de nieuwsbrief. Door het veelvuldige gebruik in reclames wordt dit zieke hondenras steeds populairder. Hierdoor groeit de vraag naar (en dus ook het aanbod van) honden met een ernstige fysieke aandoening. Wij wezen Welkoop op de consequenties van hun uiting.

Het verzoek van Dier&Recht

‘Op uw website gebruikt u in een advertentie een zielige Franse Bulldog om uw product of dienst aan te prijzen (inschrijven op de nieuwsbrief). Helaas zijn dieren van dit ras behoorlijk gehandicapt en lijden zij chronisch door de uiterlijke kenmerken waar ze speciaal op worden gefokt. Wij, dierenartsen, gedragsdeskundige en dierwetenschapper van Dier&Recht, willen u via bijgevoegde brief informeren over de ernstige benauwdheid waaraan deze dieren lijden. Het is bepaald onverstandig en zeer af te raden om via dit soort reclame bij te dragen aan de groeiende populariteit van dit soort hondenrassen.

Graag horen we van uw bedrijf op korte termijn of uw organisatie in de toekomst rekening wil houden met dit soort ernstige gezondheids- en welzijnsproblemen bij dieren. En dat u niet langer meewerkt aan de promotie van zieke honden- en kattenrassen. Het zou fijn zijn als u de foto kunt vervangen door een foto van een gezonde hond.’

De reactie van Welkoop

‘Vorige week werd ik via een contactpersoon op de hoogte gesteld van uw initiatief rondom reclames met kortsnuitige honden. Een initiatief waar wij als Welkoop helemaal achter staan, maar tot onze grote spijt bleek dat wij zelf ook een dergelijk hond in één van onze uitingen gebruiken. In deze online uiting is dit ras onbedoeld gebruikt, maar zeker niet ter stimulering van de verkoop. Daarom hebben wij de uiting per direct laten verwijderen. Inmiddels heb ik zowel mijn collega’s van communicatie als ons reclamebureau verwittigd geen kortsnuitige honden meer te gebruiken in onze communicatie-materialen.’

Welkoop heeft niet alleen het bedrijfsbeleid aangepast, ze steunen zelfs onze campagne! Daar zijn we bij Dier&Recht oprecht blij mee!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.