Weer aandacht op tv voor een zieke Drentsche Patrijshond

Drentsche Parijshond

Het programma Hallo Nederland van omroep Max, dat in oktober nog aandacht besteedde aan de epilepsie van Drentsche Patrijshond Sproet en aan onze oproep te stoppen met raszuiver fokken, had vrijdagavond wéér een verdrietig baasje in de uitzending. Haar Drentsche Patrijshond overleed nog voor zijn eerste verjaardag.

Mevrouw Ans Harmsen kocht bij kennel Fan ’t Suydevelt een pup genaamd Evy. Al snel merkte ze dat het hondje zwalkte bij het lopen en zich soms vreemd gedroeg. Fokker Jaap Hoeksema wilde van geen problemen weten. Een bezoek aan de dierenkliniek in Utrecht wees echter uit dat Evy een tumor in haar nek had die niet te opereren was. Niet lang daarna moest mevrouw Harmsen haar hond laten inslapen, zo vertelde ze aan Hallo Nederland.

Het verdriet om de dood van haar pup is groot. En alsof dat niet genoeg is, kreeg Evy’s baasje ook te maken met hoge medische kosten. Want je raadt het al: de fokker weigert die op zich te nemen. De ombudsman van omroep Max heeft de zaak nu in behandeling; hopelijk weet zij Hoeksema tot rede te brengen.

Oude bekende

Voor kenners van dit ras is kennel Fan ’t Suydevelt van Jaap Hoeksema overigens een oude bekende. In ons recente rapport over de extreem hoge inteelt en de vele erfelijke ziektes bij Drentsche Patrijshonden komt zijn naam veelvuldig voor. Hij is bovendien één van de fokkers die wij onlangs hebben aangeschreven om opheldering te vragen over hoogst dubieuze dek-aanvragen. Hierbij wordt gefokt met ouderdieren die onverantwoord hoog aan elkaar zijn verwant en met familieleden van zieke honden. Helaas kregen we geen inhoudelijk antwoord.

Max

Als we kijken we naar de stamboomgegevens van hondje Evy, dan zien we dat haar ouders een verwantschap hadden van 44%. Extreem hoog dus, maar dat wordt binnen dit ras bijna normaal gevonden. Verder valt op dat niemand van de vereniging de gezondheidsklachten en het overlijden van Evy in mei 2016 heeft vastgelegd in de database. Toekomstige fokkers kunnen dus niet zien dat er iets mis was met dit nest.

Dat is zorgelijk, vooral omdat een broer van Evy, Eelco fan ’t Suydevelt, nog steeds in het bezit is van Jaap Hoeksema, die met hem veel keuringen afloopt. Deze hond zou dus zomaar één van de nieuwe kampioens-dekreuen kunnen worden. En zo worden de problemen in het ras in stand gehouden. Kopers en fokkers, wees gewaarschuwd!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)